Dezinfectarea zilnică a pielii și a mucoasei nazale limitează infecțiile intraspitalicești la pacienții cateterizați

Infecțiile intraspitalicești pot fi semnificativ reduse în cazul pacienților cateterizați, internați pe alte secții decât cele de terapie intensivă, cărora li s-au administrat băi zilnice cu clorhexidină și decolonizare nazală cu un agent antibacterian topic – mupirocin. Acestea sunt rezultatele unui studiu de mare amploare, care s-a derulat în 53 de centre din SUA. Rezultatele au fost publicate la 5 martie în revista Lancet.

 

Un studiu despre combaterea infecțiilor intraspitalicești

 

Studiul ABATE (Active Bathing to Eliminate Infection Trial) a inclus aproximativ 340.000 de pacienți. În cadrul studiului, pacienții care aveau montate catetere venoase centrale, catetere periferice sau catetere de drenaj lombar au beneficiat de pe urma intervenției de dezinfecție prin băi zilnice cu clorhexidină. Pacienților cu istoric de infecții cu stafilococ auriu meticilino-rezistent (MRSA) li s-a făcut și decolonizarea mucoasei nazale cu un unguent nazal cu mupirocin. Pe de altă parte, rezultatele studiului nu au indicat beneficii majore ale intervenției la întreaga populație de pacienți internați.

Până la acest moment, mai multe studii clinice au demonstrat utilitatea dezinfectării și decolonizării universale a pielii și mucoasei nazale în reducerea infecțiilor intraspitalicești în cadrul secțiilor de ATI. Studiul ABATE a analizat dacă aceeași procedură folosită pentru a limita infectarea în secțiile de ATI este eficientă și în cazul pacienților internați în alte secții decât cele de terapie intensivă. Rezultatele au arătat beneficii semnificative ale acestei proceduri în cazul pacienților cateterizați.

 

Beneficii pentru pacienții cateterizați

 

Orice tip de dispozitiv medical care străpunge pielea poate crește riscul dobândirii unei infecții. Infecțiile intraspitalicești reprezintă o problemă importantă peste tot în lume, pentru că multe din bacteriile din spitale au căpătat rezistență la antimicrobiene, fiind deosebit de periculoase și dificil de combătut.

În cadrul studiului publicat ieri în Lancet, pacienții cateterizați expuși procedurii zilnice de decolonizare bacteriană au avut cu 30% mai puține infecții ale sângelui. Pacienții internați cărora li se montează dispozitive care străpung pielea – cum sunt cateterele sau sondele – sunt mult mai predispuși la infecții sanguine. De asemenea, în cazul acestor pacienți s-a înregistrat o reducere cu 40% a cazurilor de infecții cu bacterii rezistente la antibiotice, în special MRSA și enterococ rezistent la vancomicină.

 

O practică de adoptat

 

„Așteptăm cu interes rezultatele unor studii viitoare care să confirme rezultatele obținute de studiul ABATE. Până atunci, recomandăm ca practica dezinfectării și decolonizării pacienților cateterizați sau cărora li s-au montat alte tipuri de dispozitive care penetrează pielea să fie adoptată pe scară largă în spitale pentru a reduce infecțiile cu agenți patogeni rezistenți la tratament antibiotic”, a declarat unul din autorii principali ai studiului, prof. dr. Richard Platt, de la Universitatea Harvard.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.