Cea mai mare incidență a cancerului pulmonar, în ultimii ani, a fost înregistrată în zona de Vest a țării. Datele INSP arată că 51 de cazuri la suta de mii de locuitori au fost înregistrate în această zonă. Tot aici au fost identificate și cele mai multe decese prin cancer pulmonar, peste 52 de decese la suta de mii de locuitori.
Județul cu cea cea mai mare rată a incidenței cancerului pulmonar a fost Hunedoara (70,4 ‰ locuitori în 2019). În județul Timiș, în perioada 2014-2019, cancerul pulmonar a avut cea mai ridicată pondere în ceea ce privește cazurile de cancer diagnosticate (49‰ locuitori în 2019), dublă în comparație cu cea a cancerului colorectal, potrivit datelor DSP Timiș. Cele două județe s-au confruntat și cu rate mari de deces prin cancer pulmonar, conform datelor Institutului Național de Sănătate Publică, se arată într-un comunicat de presă al Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Creșteri ale ratei prevalenței prin cancer pulmonar s-au remarcat și în județul Hunedoara, de la 158‰ locuitori în 2017 la 202‰ locuitori în 2019. De asemenea, s-a observat și un exces de mortalitate prin cancer pulmonar la hunedoreni comparativ cu alte județe.
”În contextul situației cancerului pulmonar în zona de vest a României, Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer a propus autorităților locale, organizațiilor județene membre ale Societății Naționale de Medicina Familiei și unităților sanitare din zonă, un protocol de colaborare, punând accent pe proiecte de navigare a pacientului, de la suspiciunea de cancer pulmonar la diagnosticare și inițierea tratamentului, precum și pe dezvoltarea unor planuri de acțiune locală pentru creșterea nivelului de cunoștințe privind simptomele cancerului pulmonar și recunoșterea factorilor de risc”, se arată în comunicatul de presă.
”Introducerea pachetului de 3 consultații de prevenție gratuite – evaluarea factorilor de risc ai pacientului, intervenția asupra factorilor de risc şi monitorizarea – pentru persoanele de peste 40 de ani poate reprezenta una dintre soluțiile depistării precoce a cancerului pulmonar. E un moment oportun să discutăm și practica evaluării riscului individual al pacientului de a dezvolta acest tip de cancer, despre introducerea screeningului pentru persoanele cu risc crescut, mai ales că există și surse de finanțare pentru astfel de programe. De asemenea, autoritățile locale ar trebui să prioritizeze problema cancerului pulmonar și să dezvolte planuri de acțiune locală, implicând resurse precum asistenții medicali comunitari, colaborând cu medicii de familie și asociațiile de pacienți. Ne dorim să inițiem în acest sens un protocol de colaborare pentru a contribui la detectarea precoce a cancerului pulmonar, pentru a crește șansele de supraviețuire și a îmbunătăți calitatea vieții pacienților cu cancer”, a declarat Cezar Irimia, Președinte FABC, în cadrul evenimentului “Cancerul pulmonar – prioritate pentru zona de vest a României”.
În ceea ce privește rata numărului de cazuri noi de cancer, tot județul Hunedoara s-a situat pe primul loc atât în 2019 (503‰ locuitori), cât și în 2020 (545‰ locuitori), numărul de cazuri noi de cancer diagnosticate crescând cu peste 9% anul trecut. Din cei 2.118 pacienți oncologici, doar 5% au fost tratați cu imunoterapie, așa cum relevă datele raportului anual publicat de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara.
Potrivit American Cancer Society, fumatul și expunerea la radon sunt principalii factori de risc.
Populația aflată la risc de a dezvolta cancer pulmonar este reprezentată de persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, fumători, persoanele expuse la radiații (radon), la anumiți factori poluanți din mediu, precum azbestul, dar și cei cu un istoric de cancer în familie.
Fumatul este considerat principalul factor de risc, fiind responsabil pentru 80% dintre cazurile de cancer pulmonar. Expunerea la radon este considerată cel de-al doilea factor de risc pentru acest tip de cancer, potrivit lung.org, Organizația Mondială a Sănătății clasificând-o la momentul actual drept o amenințare majoră la adresa sănătății. În zonele cu expunere naturală de mediu la radon, combinația radon-fumat crește substanțial riscul de cancer pulmonar, în rândul bărbaților.
Procentul cancerelor pulmonare asociate expunerii la radon în anumite zone din Transilvania variază între 4,8 -16,7% (în ordine crescătoare, în zonele Sibiu, Bistrița-Năsăud, Cluj, Alba, Stei) în rândul nefumatorilor. Conform studiilor, circa 1:10 cazuri de cancer pulmonar (9%) sunt atribuibile expunerii la radon (la nefumători). Însă, estimările arată că expunerea adițională la fumat face ca până la 7:10 cazuri de deces prin cancer pulmonar (64-69%) să fie asociate expunerii combinate la cei doi factori de risc. Pentru Cluj, se estimează că expunerea la radonul din mediu și la fumat este responsabila pentru 2 din 3 cazuri de deces prin cancer pulmonar în rândul bărbaților, se mai arată în comunicatul FABC.
De asemenea, cercetările din ultimii ani au evidențiat cifre ce leagă incidența cancerului pulmonar de zonele industriale, poluate. Toți acești factori, împreună cu o diagnosticare târzie a cancerului pulmonar, pot duce către date statistice îngrijorătoare și mult mai greu de gestionat, având în vedere povara bolii.