Diabet după COVID-19: Cauze ale declanșării afecțiunii în timpul sau după infecția cu SARS-CoV-2

Diabet după COVID-19. Apariția insulinorezistenței, prezența factorilor de predispoziție, apariția disfuncției betacelulare directe sau anumite medicamente utilizate în tratamentul infecției cu virusul SARS-CoV-2 pot fi factori declanșatori ai diabetului zaharat pentru pacienții COVID-19. Diabetul poate începe să se manifeste la pacienții COVID-19 în timpul infecției sau la o anumită perioadă după trecerea prin boală.

Prof. Dr. Bogdan Timar, medic diabetolog, decan al Facultății de Medicină Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, a explicat pentru Sănătatea.tv și RoHealthReview.ro care sunt mecanismele prin care virusul SARS-CoV-2 poate declanșa diabetul zaharat, atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

„În ceea ce privește apariția diabetului zaharat după COVID-19, există două variante care sunt aduse în prim-plan. Pe de o parte, s-a observat o creștere a incidenței diabetului zaharat tip I la copii. Aici mecanismul este asemănător cu declanșarea diabetului zaharat tip I după contactul cu alte virusuri, pentru că știam, de exemplu, că aveam virusuri asociate cu declanșarea diabetului zaharat tip I, la fel se întâmplă și aici. Organismul intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, se declanșează un răspuns autoimun încrucișat, practic acesta este triggerul care duce la apariția diabetului zaharat tip I și acesta este motivul pentru care avem această incidență mai crescută a diabetului zaharat tip I în rândul copiilor în această perioadă. De cealaltă parte, dacă este să ne gândim la adulți și la diabetul zaharat tip II, infecția cu virusul SARS-CoV-2 poate fi considerată un declanșator al apariției diabetului zaharat tip II în rândul persoanelor susceptibile. De ce se întâmplă asta? Pentru că știm că orice fel de infecție, deci inclusiv infecția cu virusul SARS-CoV-2, duce la apariția unui fenomen numit insulinorezistență. Acest lucru înseamnă că o persoană va răspunde mai greu la insulina pe care pancreasul său o produce”, a afirmat prof. Dr. Bogdan Timar.

 

Diabet după COVID-19: Accentuarea insulinorezistenței în timpul infecției

Prof. Dr. Bogdan Timar a explicat că insulinorezistența este mecanismul patogenic implicat în apariția diabetului zaharat în cele mai multe cazuri, iar „infecția cu SARS-CoV-2 duce la accentuarea fenomenului de insulinorezistență, astfel încât persoanele care erau predispuse, care aveau această insulinorezistență, dar care nu erau la o magnitudine atât de mare încât să ducă la diabet zaharat tip II , în timpul infecției și după infecție, pot avea această insulinorezistență crescută care duce la diagnosticul diabetului zaharat tip II”.

O altă cauză a apariției diabetului zaharat la persoanele infectate cu SARS-CoV-2 este, potrivit medicului diabetolog,
și disfuncția betacelulară directă a virusului SARS-CoV-2 sau produsă de noul coronavirus.

„Alt mecanism care a mai fost citate (n.r. pentru apariția diabetului) a fost o disfuncție betacelulară directă a virusului SARS-CoV-2 sau produsă de virusul SARS-CoV-2. În timpul infecției, acest virus atacă inclusiv funcția de producere a insulinei la numite persoane și consecința este scăderea cantității produse de pancreas și indirect apariția diabetului zaharat după infecție”, a afirmat prof. Dr. Bogdan Timar.

Diabet după COVID-19: Tratamentul pentru infecția cu SARS-CoV-2

Potrivit medicului diabetolog, și anumite medicamente utilizate în tratamentul infecției cu SARS-CoV-2 pot duce la declanșarea diabetului zaharat.

„Trebuie să știm că anumite medicamente care sunt utilizate în infecția cu virusul SARS-CoV-2, cum ar fi tratamentul cu corticoizi, duc la creșterea valorilor glicemice și acesta poate să fie un alt mecanism prin care, la persoanele predispuse la a dezvolta diabet zaharat tip II, infecția cu virusul SARS-CoV-2 să fie declanșatorul care duce la diagnosticul diabetului zaharat tip II în timpul infecției”, a spus medicul și profesorul Bogdan Timar.

În ceea ce privește factorii clasici ce predispun o persoană la a dezvolta diabet zaharat de tip II, prof. Dr. Bogdan Timar a enumerat vârsta, obezitatea sau supraponderea, un istoric familial de diabet zaharat tip II, respectiv dacă pacientul mai are în familie rude de sânge care suferă de diabet zaharat tip II, femei care au avut un istoric de diabet zaharat gestațional sau prezența bolilor de inimă sau a altor componente ce țin de sindromul metabolic.

Diabet după COVID-19: Boala începe să se manifeste chiar în timpul infecției

Spre deosebire de alte afecțiuni care apar după trecerea prin COVID-19, în cazul declanșării diabetului zaharat, prof. Dr. Bogdan Timar a subliniat că de multe ori, boala începe să se manifeste chiar în timpul infecției cu virusul SARS-CoV-2.

„Sunt frecvente situațiile în care diagnosticul de diabet zaharat tip II este pus în cursul internării sau chiar în timpul acestei infecții. Desigur, există și posibilitatea apariției la o perioadă de timp variabilă, dar nu foarte lungă după infecție să apară acest diabet zaharat tip II. Dacă este să ne gândim la faptul să infecția în sine duce la apariția insulinorezistenței, este foarte probabil ca debutul diabetului să coincidă cu vârful simptomatologiei legate de infecția cu virusul SARS-CoV-2. În cele mai multe situații, dacă ne gândim la mecanismele patogenice, care duc la apariția diabetului zaharat, de cele mai multe ori debutul apare din faza acută, dar există situații variabile, astfel încât există și o componentă de long COVID”, a explicat prof. Dr. Bogdan Timar.

Acesta a precizat că de cele mai multe ori, debutul, ca o consecință a virusului SARS-CoV-2 apare în timpul infecției, de regulă, în perioada de vârf a simptomatologiei.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.