Diabetul zaharat tip 2, între principalele cauze globale de deces

Diabetul zaharat tip 2 este una dintre principalele afecțiuni specifice actualei „epidemii” de boli cronice netransmisibile. Conform estimărilor Federației Internaționale a Diabetului, o persoană din unsprezece ar avea diabet, dar jumătate din bolnavi rămân nediagnosticați.

Cu toate că previziunile pentru viitor sunt sumbre, fiind probabile creșteri importante ale numărului de persoane cu diabet zaharat, statisticile pentru decada 2007–2017 arată și îmbunătățirea managementului persoanelor cu diabet, prin reducerea globală a ratei deceselor, în pofida creșterii prevalenței bolii.

Pe baza datelor obținute din studiul privind povara globală a bolilor (Global Burden of Disease) 2017, realizat de Institutul pentru Măsurarea și Evaluarea Sănătății (IHME) din Seattle, s-a observat o reducere anuală a ratei deceselor prin diabetul zaharat tip 2 de 0,58% în perioada 2007–2017. Datele au fost prezentate grafic recent în Journal of the American Medical Association.

Cele mai mari reduceri ale ratei deceselor prin DZ 2 au fost observate în Singapore (–13,5%) și Irak (–6,2%), în vreme ce creșterile cele mai mari au fost înregistrate în Georgia (9,1%) și Cehia (6,8%). Cele mai multe decese (în cifre absolute) cauzate de DZ 2 au fost înregistrate în India, China, Indonezia, Mexic și SUA.

Sursa: IHME/JAMA

România, din păcate, se numără printre țările în care mortalitatea prin diabetul zaharat tip 2 a crescut semnificativ în perioada 2007–2017. Această creștere exprimă o inadecvare a sistemului sanitar din România la nevoile populației și vine, oarecum ironic, după eșecul Programului național de evaluare a stării de sănătate a populației, desfășurat de fostul ministru Eugen Nicolăescu, al cărui scop declarat era tocmai prevenirea mortalității prin boli cronice precum diabetul zaharat tip 2.

Sursa: IHME/JAMA

Diabetul zaharat de tip 2 a fost mai frecvent întâlnit la bărbați decât la femei, cele mai mari diferențe între sexe fiind întâlnite în țările cu venituri mari din zona Asia-Pacific, precum și în țările Europei Central (din care face parte și România).

În fine, ar mai fi de notat că diabetul zaharat tip 2 a urcat în clasamentul celor mai importante cauze globale de deces, de pe locul 14 în 2007 pe locul al zecelea în 2017.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.