Diagnosticul fibrozei pulmonare idiopatice este foarte dificil în fazele precoce

Interviu cu prof. dr. Paola Gasche-Soccal, șefa serviciului de pneumologie de la Universitatea din Geneva (Elveția)

 

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală pulmonară interstițială caracterizată printr-un declin progresiv și ireversibil al funcției pulmonare. Cauza bolii este necunoscută, dar factorii de risc includ fumatul, anumite infecții virale și un istoric familial. Se estimează că, în întreaga lume, numărul celor afectați ar ajunge la cinci milioane, cu o incidență de 12 cazuri la 100.000 de locuitori anual. Speranța de viață după diagnosticarea fibrozei pulmonare idiopatice este, în medie, de patru ani.

Paola Gasche-Soccal este profesor de pneumologie la Universitatea din Geneva (Elveția), unde conduce serviciul de medicină respiratorie. A fost președinta Societății elvețiene de pneumologie (2016) și este președinta Asociației elvețiene de transplant pulmonar .

Paola Gasche-Soccal vorbește, în exclusivitate pentru Ro Health Review, despre o serie de aspecte importante în diagnosticul și terapia fibrozei pulmonare idiopatice.

 

 

Care este cel mai important aspect pe care ar trebui să-l rețină medicii despre fibroza pulmonară idiopatică?

Lucrul cel mai important este recunoașterea cazurilor de fibroză pulmonară idiopatică (FPI). Asta înseamnă că, atunci când vezi un pacient, trebuie să fii foarte atent la simptome și la imaginea obținută prin HR-CT (tomografie computerizată de înaltă rezoluție), pe care o ai în față. Este foarte dificil, la început, să identifici FPI. Cred că partea aceasta este cea mai dificilă deoarece pacienții se prezintă cu simptome complet nespecifice pentru boală.

 

Deci medicii nu ar trebui să se gândească de la bun început la fibroza pulmonară idiopatică? Ar trebui să ajungă la acest diagnostic prin eliminare?

Boala progresează, deci este dificil de știut la ce moment se prezintă pacientul. Dacă este foarte la început, va fi mai dificil [de diagnosticat] decât la un moment ulterior al bolii. Se poate întâmpla ca pacientul să vină într-o fază foarte tardivă și atunci va fi relativ ușor de pus diagnosticul, de recunoscut boala. Cel mai dificil este să detectezi boala într-un stadiu precoce, pentru că, foarte frecvent, se crede că nu este nimic sau se face confuzie cu alte diagnostice.

 

În cazul în care un medic de familie sau un medic internist suspectează o boală pulmonară interstițială, ce ar trebui să facă?

De îndată ce suspectează o astfel de patologie, primul pas ar trebui să fie acela de a cere ajutorul unui specialist. Astfel, dacă ajung să se întrebe dacă [pacientul] ar putea avea FPI, la acel moment cred că ar trebui să ceară ajutorul unui specialist în domeniul fibrozei pulmonare idiopatice.

 

Au apărut metode noi de diagnostic și tratament. Este nevoie de educația profesioniștilor din sănătate?

Educația este necesară, dar ar trebui să stabilim la ce moment. În facultatea de medicină? Multe lucruri se schimbă în medicină și e foarte dificil pentru un student, în prezent, să învețe totul, mai ales că nu poate aplica lucrurile pe care le învață, are nevoie de practică. Poate că, pentru aceste boli foarte specializate, aș spune că educația ar trebui să vină într-o fază ulterioară.

 

Cât de eficace este tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice?

La acest moment, tratamentul nu este suficient de eficace – pentru că, de fapt, la acești pacienți, foarte frecvent, diagnosticul se pune în faze foarte avansate ale bolii. La acel moment, cicatricea [țesutul fibros] este deja formată și nu mai există leziunea inițială. Când ajungi cu tratamentul în fază terminală, nu mai ai ce face, e prea târziu. Trebuie, deci, să îmbunătățim tratamentul, să îl putem administra în stadii precoce, pentru a bloca boala.

 

Interviu realizat în cadrul Forumului experților în fibroza pulmonară idiopatică și 5th Central & Eastern European IPF Platform (Geneva, aprilie 2019), cu sprijinul companiei Boehringer-Ingelheim.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.