Dialogul cu bebelușii poate contribui la dezvoltarea acestora

Micuții de doi ani și jumătate care au asistat la mai multe dialoguri în viața de zi cu zi aveau mai multă mielină – o substanță care face semnalele creierului mai eficiente – în zonele creierului legate de limbaj , susțin cercetătorii de la Universitatea din East Anglia (UEA ) în cadrul unor cercetări publicate în Journal of Neuroscience.

Specialiștii au analizat aproximativ 6.000 ore de date lingvistice care au inclus cuvintele rostite de copii, precum și vorbirea adulților; când copiii dormeau, cercetătorii i-au plasat cu grijă într-un scaner RMN pentru a măsura mielina din creier.

Pentru studiu, cercetătorii au oferit 163 de bebeluși și copii mici dispozitive mici de înregistrare pe care să le poarte timp de trei zile.

Concluziile autorilor studiului

„Știm că creierul copiilor se dezvoltă foarte rapid în primii doi ani de viață, cu volumul creierului de aproximativ 80% față de cel al unui adult până la vârsta de doi ani. Mielina este alcătuită din proteine ​​și substanțe grase și formează un strat izolator în jurul nervilor din creier”, potrivit cercetătorului principal, profesorul John Spencer, de la Școala de Psihologie a UEA.

„Imaginați-vă că aveți un furtun cu o mulțime de găuri în ea. Mielina este ca și cum ai înfășura furtunul cu bandă adezivă – izolează fibrele neuronale, aducând mai mult „semnal” de la o zonă a creierului la alta” – a adăugat acesta.

Potrivit prof. John Spencer, copiii mici care au auzit mai multă vorbire în mediul lor de zi cu zi aveau mai multă mielină, ceea ce ar putea indica o procesare mai sofisticată a limbajului: „Cu alte cuvinte – a vorbi cu copiii tăi este foarte important în dezvoltarea timpurie, deoarece ajută la modelarea creierului”, sfătuiește acesta.

Studiul, printre primele care arată că ascultarea vorbirii este asociată cu structura creierului la începutul dezvoltării

Acesta este primul studiu care analizează modul în care mielinizarea creierului este afectată de intrarea limbii și de statutul socioeconomic la începutul dezvoltării: autorii notează relații solide ale ambilor factori în zonele creierului legate de limbaj, la vârsta de 30 luni.

Potrivit autorilor, lucrările anterioare au arătat o asociere similară la copiii de patru până la șase ani, în timp ce descoperirile acestora împing această asociere mult mai devreme în privința vârstei de dezvoltare:

„Într-adevăr, am găsit chiar asocieri între introducerea limbajului și structura creierului la copiii de șase luni. Deși mai sunt multe de învățat despre aceste procese, mesajul pentru părinți este clar: vorbește cu copilul tău. Nu numai că ascultă, dar aportul tău de limbaj le modelează literalmente creierul” a conchis John Spencer.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.