„Puțin peste jumătate din români sunt de părere că beneficiile vaccinării sunt mai mari decât riscurile”, a atras atenția conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat la Departamentul sănătate publică în Administrația Prezidențială, în cadrul conferinței naționale RoVaccin. Consilierul prezidențial a citat rezultatele unui sondaj Inscop, realizat la cererea Societății Naționale de Medicina Familiei. Aceste rezultate relevă neîncrederea unui procent mare din populația României în beneficiile vaccinării.
România, o „pată roșie” pe harta Europei
„Discuțiile pro- și antivaccinare ocupă un spațiu din ce în ce mai larg pe agenda publică. Asta denotă în primul rând preocupare pentru acest subiect”, crede Diana Loreta Păun. Pe de altă parte, rezultatele sondajului sunt pe alocuri îngrijorătoare și subliniază necesitatea educării și informării corecte a populației prin surse avizate asupra subiectelor ce țin de sănătate și prevenția bolilor.
Consilierul prezidențial a continuat prin a vorbi despre rezultatele publicate în cea mai recentă ediție – aferentă anului 2018 – a raportului Euro Health Consumer Index, care analizează și compară performanța sistemelor de sănătate din Europa.
Din nefericire, țara noastră reprezintă în continuare o pată roșie pe harta Europei. Unul din indicatorii la care stăm în continuare prost se referă la vaccinarea copiilor împotriva unor boli infecțioase prevenibile prin vaccinare precum: difterie, tetanos, tuse convulsivă, rujeolă, poliomielită, hepatită B, oreion sau rubeolă, atrage atenția consilierul în administrația prezidențială.
Nu s-au făcut mari progrese
„Subiectele aduse în discuție la edițiile anterioare ale conferinței naționale RoVaccin au vizat numeroasele provocări în domeniul imunizării cu care țara noastră se confruntă. Din nefericire, nu am făcut foarte mari progrese. Legea vaccinării este într-un con de umbră și nu mai reprezintă o prioritate. Problemele Institutului Cantacuzino nu au fost rezolvate, iar aceasta este singura sursă națională de producere de vaccinuri pe o piață mondială unde competiția pentru procurarea de vaccinuri este una acerbă”, a declarat Diana Loreta Păun.
Țara noastră trebuie să depună în continuare eforturi pentru atingerea țintelor recomandate de Organizația Națiunilor Unite în privința acoperirii vaccinale optime, a mai spus medicul endocrinolog.
Ediția cu numărul șapte a conferinței naționale RoVaccin se desfășoară la 16 martie la București. La eveniment participă medici epidemiologi, medici de familie și din alte specialități implicați sau interesați de domeniul vaccinologiei, reprezentanți ai autorităților din sistemul de sănătate, reprezentanți ai mass-media și ai asociațiilor de pacienți. Managementul evenimentului este asigurat de Sănătatea Press Group.