Diana Păun: Este necesară cooperarea interstatală în cazul bolilor rare

Conf. dr. Diana Loreta Păun

Cooperarea interstatală este necesară în orice domeniu, inclusiv în medicină, iar în cazul bolilor rare cu atât mai mult, a spus Consilierul Prezidențial Diana-Loreta Păun la Masa Rotundă Sănătatea digitală în bolile rare.

„Viitorul sistemului de sănătate înseamnă inovare, digitalizare și promovarea cercetării medicale. Cu toții ne dorim o schimbare a sistemului de sănătate, ne dorim un sistem de sănătate performant și sustenabil, comparabil cu cel din alte state ale Uniunii Europene și prin digitalizare, tema principală a mesei rotunde de astăzi, cred că putem fi mai aproape de acest deziderat. Cooperarea interstatală este necesară în orice domeniu, dar cu atât mai mult în domeniul bolilor rare, care se confruntă cu o provocare specifică, determinată de faptul că prevalența lor este mică, însă numărul bolilor rare diferite este mare și numărul pacienților este mare. Sunt 30 de milioane de persoane din Uniunea Europeană afectate de una din cele 5.000-8.000 de boli rare cunoscute”, a declarat Diana-Loreta Păun.

”Rezultatele progresului în medicină, în special în domeniul geneticii, au un rol deosebit de important, dar fiind faptul că, așa cum ați văzut, bolile rare au de cele mai multe ori cauze genetice. Progresul în domeniul tehnologiei și comunicațiilor contribuie la eficientizarea cooperării internaționale în domeniul bolilor rare, la o mai bună alocare de resurse, astfel că rezultatele cercetărilor efectuate într-un stat pot deveni rapid benefice și în restul Europei.

La nivelul statelor membre există un mecanism de cooperare în domeniul partajării datelor genomice, susținut de Comisia Europeană, însă, din nefericire, țara noastră nu face parte din grupul țărilor participante. Acesta reprezintă un bun exemplu al beneficiilor digitalizării în medicină și de cooperare interstatală, în vederea îmbunătățirii diagnosticării și tratării bolilor rare.

Țara noastră ar putea aduce o contribuție valoroasă prin aderarea la acest mecanism de cooperare, în primul rând prin potențialul uman pe care îl are, atât în domeniul medical, cât și în domeniul IT.”, a mai declarat Consilierul Prezidențial.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.