Digitalizarea în sănătate, prioritate în Europa

 

 

Digitalizarea în sănătate va fi una dintre prioritățile noului Parlament European și a viitoarei Comisii. Este convingerea experților europeni în acest domeniu, reuniți la București, la conferința Ehealth.

“În prezent, digitalizarea este numai la început. Numai câteva țări sunt interconectate și fac schimb de informații”, a explicat pentru Ro Health Review Edgar Sguab, reprezentant al Ministerului Sănătății din Letonia. El și-a exprimat speranța că toate statele europene vor face schimb de informații medicale în următorii doi sau trei ani.

Digitalizarea în sănătate “în Europa este foarte importantă pentru că toate țările europene vor putea face schimb de informații medicale și că atunci când călătorești sau locuiești în altă țară poți să folosești o rețetă de medicamente la fel ca în țara ta de origine”, este unul dintre exemplele de beneficii ale digitalizării oferit de Sguab.

Hugo Agius Muscat, din Ministerul Sănătății din Malta, consideră că digitalizarea în sănătate oferă o ocazie extraordinară de a pune știința în serviciul sănătății. “Cu noile tehnologii, care se îmbunătățesc în permanență, cu așa-numitul “internet of things” (concept ce presupune folosirea Internetului pentru a conecta între ele diferite dispozitive, servicii și sisteme automate, formând astfel o rețea de obiecte – n.r.), cu tehnologiile de distribuție, cu inteligența artificială, avem mai mai oportunități pentru a face serviciile medicale mai accesibile, mai echitabile, să ajungem la mai mulți cetățeni de pe continentul european. Iar pentru aceasta trebuie să lucrăm împreună ca state membre UE”, a subliniat el.

Expertul maltez a explicat că tehnologiile necesare există deja, dar că implementarea lor depinde doar de statele membre, de găsirea de surse de finanțare și de ajungerea la un consens. El și-a exprimat speranța că proiectul va deveni realitate în maximum cinci ani.

“Cred că, atât Comisia Europeană, cât și Parlamentul au făcut deja multe pentru a promova acest lucru, dar pot fi făcute mai multe. Cred că, dacă am avea un consens mai mare în toate instituțiile – Consiliu, Parlament și Comisie – privind eforturile de standardizare și strategii comune, dacă ne aliniem eforturile și chiar investim fonduri în baza unei strategii convenite, atunci, cu ajutorul Parlamentului (European – n.r) vom face mai multe progrese mai repede”, a adăugat el.

Chrystos Chyzis, din Cipru, cere noului Parlament European susțină inițiative naționale pentru ca digitalizarea în sănătate să devină realitate.

 

Ce este eHealth?

 

Ehealth reprezintă o serie de instrumente și servicii care utilizează tehnologii ale informației și comunicațiilor (TIC) și care pot îmbunătăți prevenirea, diagnosticarea, tratamentul, monitorizarea și gestionarea, potrivit Comisiei Europene. Aceasta aduce beneficii tuturor, eficientizând sectorul medical prin îmbunătățirea accesului la îngrijiri medicale de calitate;

Ehealth include schimbul de informații și date între pacienți, furnizorii de servicii medicale, spitale, personalul sanitar și rețelele de informare în domeniul medical; dosare medicale electronice; servicii de telemedicină; dispozitive portabile de monitorizare a pacienților, software pentru programări în sala de operații, chirurgie robotizată, proiecte de cercetare fundamentală în domeniul fiziologiei umane virtuale.

Unul dintre obiectivele Uniunii Europene în acest sector este să îmbunătățească sănătatea cetățenilor punând la dispoziția tuturor, prin instrumentele eHealth, un fond informațional de importanță vitală.

Uniunea își propune și să îmbunătățească accesibilitatea și calitatea serviciilor de asistență medicală, integrând instrumentele eHealth în politica sanitară și coordonând strategiile politice, financiare și tehnice ale statelor membre;

O altă prioritate este să facă instrumentele eHealth mai eficiente, mai ușor de utilizat și acceptate pe scară mai largă prin implicarea personalului sanitar și a pacienților în fazele de elaborare, proiectare și aplicare a strategiilor.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.