Director medical Spitalul ”Victor Babeș” Timișoara: Second opinion poate, până la urmă, să reprezinte pentru pacient certitudinea unui diagnostic corect

Un diagnostic corect poate necesita în unele situații și o a două părere medicală, second opinion. Și orice pacient are dreptul să ceară o a doua opinie. Cu toate acestea, nu toți iau în considerare această posibilitate.

O astfel de abordare ar trebui să existe cu atât mai mult cu cât pacientul se confruntă cu o boală gravă, cu o afecțiune complexă, dar chiar și atunci când există neclarități în ceea ce privește determinarea bolii.

Potrivit directorului medical al Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” Timișoara, șef. lucr. dr. Diana Manolescu, că orice medic ar trebui să încurajeze solicitarea unei second opinion.

”Niciun medic nu ar trebui să se opună obținerii unei a doua opinii sau să îi explice pacientului că nu are rost să o solicite pentru că oricum nu va afla nimic în plus. Dimpotrivă, o asemenea cerere ar trebui încurajată. Motivele pentru care pacienții privesc, de multe ori, cu suspiciune primul diagnostic țin cont atât de severitatea bolii, de speranța că poate medicul s-a înșelat sau afecțiunea nu este atât de gravă, cât și, nu de putine ori, de comunicarea nu foarte clară sau directă a diagnosticului, făcută de către medicul curant. Alteori, pacientul crede că poate într-o altă unitate sanitară există un tratament experimental, de care primul medic nu a aflat încă sau pur și simplu nu îl poate administra. Trebuie să spunem că, practic, second opinion poate, până la urmă, să reprezinte pentru pacient certitudinea unui diagnostic corect. Pe de altă parte, în situația unor investigații imagistice, explicația dată de medicul radiolog este de cele mai multe ori tehnică și sumară. Pentru că, după obținerea rezultatului imagistic, ar trebui să aibă loc o discuție foarte clară cu medicul care a recomandat CT-ul sau RMN-ul ori mamografia. Acesta ar trebui să îi explice pe larg pacientului ce diagnostic are și care sunt pașii de urmat”, a declarat șef. lucr. dr. Diana Manolescu.

Pentru a veni îns prijinul pacienților care au nevoie de o a doua părere medicală, Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babeș” Timișoara, prin Centrul Imagistic din acdrul unității sanitare, oferă posibilitatea obținerii de către pacienți a unei reinterpretări a investigațiilor imagistice. Astfel, se poate obține o a doua părere în cazul radiografiilor, a rezultatului CT sau RMN și chiar a mamografiilor.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.