Directorul OMS, despre Covid-19: Acesta nu este un exercițiu, măriți capacitatea de testare

Directorul Organizației Mondiale a Sănătății  le-a cerut tuturor statelor să crească forța de testare a noului coronavirus, să pregătească spitalele și să se asigure că au toate materialele necesare.

„Pregătiți-vă personalul ca să identifice cazurile, să ofere tratamente cu atenție și compasiune și să se protejeze de infecții. Dacă țările vor acționa în forță ca să identifice, izoleze și trateze cazurile, ca să urmărească fiecare contact, pot schimba traiectoria acestei epidemii.(…) În final, nu depinde doar de virus cât de mortal este, ci și de modul în care îi răspundem. Este o boală serioasă. Nu este mortală, dar poate ucide” a transmis Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Directorul OMS a tras un semnal de alarmă: sunt țări care nu răspund amenințării epidemiei de Covid-19 proporțional cu pericolul pe care îl reprezintă.

„Acesta nu este un exercițiu. Nu este momentul să renunțăm. Nu este momentul pentru scuze. Este momentul să îndepărtăm toate obstacolele. Țările lumii au pregătit astfel de scenarii zeci de ani. Este momentul să acționăm pe baza acelor planuri. Sunt planuri care încep cu leadershipul de top, nu doar ministrul Sănătății – securitate, diplomație, finanțe, comerț, transport, comerț, informații și altele, întreg guvernul ar trebui să fie implicat. Activați-vă planurile de urgență prin implicarea întregului guvern. Educați-vă publicul, astfel încât oamenii să știe care sunt simptomele și cum se pot proteja și cum îi pot proteja pe ceilalți”, a avertizat oficialul.

Aproape 100.000 de oameni din întreaga lume au fost infectați cu noul coronavirus și peste 3.300 au murit. Covid-19 s-a răspândit în mai mult de 90 de țări și teritorii în ultimele două luni. Experții în sănătate avertizează că noile clustere, din Europa și Orientul Mijlociu, ar putea accelera răspândirea globală a bolii. Până acum, India a identificat 30 de cazuri, cele mai multe la persoane care au călătorit în Italia, iar acest lucru a creat temeri că în următparele zile ar putea izbucnie o epidemie și în a doua cea mai numeroasă națiune a lumii. Este în creștere și numărul cazuriloe legate de focarul de Covid-19 din Iran.

Criticile șefului OMS vin în contextul în care apar diferențe imense între capacitatea de răspuns și de testare la nivel global. Există temeri majore că numărul cazurilor din Japonia ar putea fi semnificativ mai mare decât s-a raportat, iar experții pun sub semnul întrebării abordarea de testare a țării, în condițiile în care rata îmbolnăvirilor continuă să crească. Guvernul japonez susține că are capacitatea de a face 3.800 de teste pe zi, dar, din 4 martie și până acum, au fost făcute doar 8.111 teste, scrie CNN.

În Coreea de Sud, numărul infecțiilor a crescut dramatic, cu mai mult de 6.000 de cazuri confirmate, după ce guvernul a testat zeci de mii de oameni ca parte a unui screening de masă, destinat unui mai bun management al răspândirii virusului.

Numărul cazurilor crește și pe teritoriul Statelor Unite, iar administrația vrea să mărescă numărul testărilor. Vicepreședintele Mike Pence, care gestionează răspunsul Washingtonului la epidemie, a recunoscut că există o o criză a testelor, care nu răspund nevoilor. Sunt peste 220 de cazuri de Covid-19 în SUA, 70 dintre ele doar în Washington. 12 oameni au murit până acum.

În Europa, sunt înregistrate mai mult de 5.500 de cazuri, cele mai multe în Italia, unde mai mult de 3000 de oameni au fost testați pozitiv.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.