Directorul OMS face apel la finanțare pentru a continua lupta cu Ebola

La 26 februarie, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a făcut un apel pentru continuarea și susținerea finanțării în cazul epidemiei de Ebola care continuă să afecteze Republica Democrată Congo.

Directorul general al OMS a spus că este nevoie urgentă de 148 de milioane de dolari pentru ca partenerii implicați în managementul epidemiei să continue să-și facă treaba. Doar zece milioane din suma necesară fusese strânsă până la momentul apelului.

 

O epidemie fără precedent, într-o zonă de conflict

 

Apelul la finanțare vine cu doar o săptămână înainte de vizita lui dr. Tedros în R. D. Congo. Directorul general OMS se va întâlni cu președintele RDC la Kinshasa, apoi va face o vizită în zonele afectate de epidemia de Ebola. „Situația din R. D. Congo nu are precedent – OMS nu s-a mai confruntat până la acest moment cu asemenea condiții în cazul unei epidemii de Ebola. Problemele principale țin de mobilitatea foarte mare a populației, de lacunele din sistemul de sănătate, dar și de lipsa securității din zonă”, a declarat dr. Tedros.

În ciuda acestor condiții vitrege – chiar periculoase – de lucru pentru voluntarii medicali sosiți la fața locului, au fost făcute progrese importante în controlul și limitarea acestei epidemii. Însă epidemia nu este încă stopată și este nevoie în continuare de fonduri. „Promitem că nu ne vom opri până când vom declara încheiată acestă epidemie. Dar lupta cu Ebola, oriunde în lume, este costisitoare. Trebuie să contribuim cu toții”, spune dr. Tedros în apelul său.

 

400 de persoane tratate, 80.000 de persoane vaccinate


Până în acest moment, în cazul epidemiei din R. D. Congo, peste 80.000 de persoane au fost vaccinate cu un vaccin experimental și mai mult de 400 de persoane au primit tratament. În plus, mii de cazuri în care infecția cu Ebola a fost suspectată au fost testate și monitorizate pentru a confirma sau a infirma prezența virusului. Mai mult de 40.000 de persoane – reprezentând persoane cu care bolnavii au luat contact – au fost identificate și monitorizate zilnic timp de trei săptămâni pentru fiecare caz în parte, pentru a infirma contaminarea. A fost un efort de mare amploare, care continuă să fie susținut până la încheierea epidemiei, spune directorul OMS.

Mai mult, pentru a evita răspândirea epidemiei către țările vecine, voluntarii organizațiilor internaționale de sănătate au informat și instruit sute de lucrători din domeniul sanitar și ofițeri vamali, punând la punct proceduri stricte de management al unui potențial caz de infecție. Din fericire, spune directorul general OMS, epidemia de Ebola a fost limitată la DRC grație eforturilor voluntarilor de la fața locului. Aceștia au arătat că epidemia poate fi limitată și controlată chiar și într-un context politic, social și economic foarte dificil.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.