Directorul Oxford Vaccine Group: Un nou ser împotriva variantei Omicron ar putea fi fabricat „foarte repede”

Omul de ştiinţă britanic care a coordonat cercetările finalizate prin dezvoltarea vaccinului anti-COVID-19 AstraZeneca-Oxford a declarat că un nou ser ar putea fi fabricat „foarte repede” împotriva variantei Omicron a noului coronavirus, informează AFP, potrivit presei internaționale.

Profesorul Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group, consideră că este „extrem de improbabil” ca noua variantă Omicron să se răspândească masiv în rândul populaţiei deja vaccinate, „aşa cum am văzut că s-a întâmplat anul trecut” cu varianta Delta.

Dar, dacă se va întâmpla acest lucru, „va fi posibil să acţionăm foarte repede”, a declarat cercetătorul britanic pentru BBC, deoarece „procedurile legate de dezvoltarea unui nou vaccin sunt din ce în ce mai eficiente”.

Profesorul Pollard consideră totuşi că vaccinurile actuale ar trebui să funcţioneze împotriva noii tulpini, considerată îngrijorătoare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), însă acest lucru nu va fi cunoscut cu siguranţă decât în săptămânile următoare.

Într-un comunicat, compania AstraZeneca a anunţat că a „dezvoltat, în strânsă colaborare cu Universitatea Oxford, o platformă vaccinală ce permite o reacţie rapidă la noile variante care pot să apară”. Compania farmaceutică anglo-suedeză a precizat că „desfăşoară deja cercetări în zonele în care noua variantă a fost detectată”.

Producătorii de vaccinuri anti-COVID-19 Pfizer-BioNTech, Moderna şi Novavax s-au declarat şi ei încrezători în capacitatea serurilor lor de a combate eficient varianta Omicron.

Două cazuri de infectare cu Omicron, noua variantă a SARS-CoV-2, au fost depistate în Marea Britanie, a anunţat sâmbătă ministrul Sănătăţii, Sajid Javid, transmite Reuters.

„Noaptea trecută târziu (n.r. vineri), am fost contactat de Agenţia de Securitate Sanitară a Regatului Unit. Am fost informat că au detectat două cazuri cu această nouă variantă, Omicron, în Marea Britanie. Unul în Chelmsford, celălalt în Nottingham”, a comunicat ministrul.

El a precizat că persoanele infectate şi familiile lor sunt testate din nou. De asemenea, li s-a cerut să se izoleze cât timp sunt retestate şi li se stabilesc contacţii.

Anglia va adăuga de duminică, de la ora 04.00 GMT, pe lista de ‘roşie’ de călătorie Malawi, Mozambic, Zambia şi Angola, ceea ce înseamnă că rezidenţii britanici şi irlandezi care vin din aceste ţări trebuie să intre în carantină timp de 10 zile într-un hotel aprobat de guvern. Non-rezidenţilor li se va refuza intrarea.

Pe listă se aflau deja Botswana, Eswatini, Lesotho, Namibia, Africa de Sud şi Zimbabwe.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.