Discromatopsie și vedere în spațiu mai slabă în dependența de nicotină

Persoanele care fumează mai mult de 20 de țigarete pe zi au tulburări de vedere în spațiu și dificultăți în percepția colorilor. Acestea sunt rezultatele unei cercetări realizate de un grup american care și-a propus să reproducă rezultatele unor studii anterioare care au corelat fumatul intensiv cu tulburări în a distinge culorile (discromatopsie) și tulburări ale vederii în spațiu.

Rezultatele studiului au fost publicate recent în revista științifică Psychiatry Research.

 

Dependența de tutun

 

La studiu au participat 71 de adulți sănătoși și nefumători (persoane care au fumat mai puțin de 15 țigarete cu totul în întreaga viață) și 63 de adulți care fumau mai mult de 20 de țigarete pe zi și nu avuseseră nicio tentativă de a renunța la fumat. Această definiție îi încadra pe aceștia din urmă în rândul dependenților de tutun, conform criteriilor listate în cea mai nouă ediție a Manualului de diagnostic și statistică a tulburărilor mentale (DSM 5).

Toți participanții la studiu aveau vârste cuprinde între 25 și 45 de ani și vedere normală conform testelor standard de acuitate vizuală. Participanții la test au fost selectați pentru a nu avea comorbidități asociate, tulburări cognitive sau  de atenție. Fumătorilor li s-a permis să fumeze până în momentul testării.

În cadrul studiului, cercetătorii americani au testat capacitatea participanților de a distinge diferențe subtile de contrast și de culoare. Rezultatele au indicat o afectare semnificativă statistic atât în cazul percepției culorilor, cât și în cel al vederii în spațiu în cazul fumătorilor, comparativ cu participanții nefumători.

 

Compuși neurotoxici, degenerare maculară și inflamație

 

Rezultatele acestui studiu confirmă faptul că fumatul excesiv și, implicit, expunerea prelungită la compușii neurotoxici prezenți în țigări pot afecta sensibilitatea vederii și percepția culorilor. Rezultatul este o vedere alterată.

Fumul rezultat din arderea țigărilor include mai mulți compuși care afectează sănătatea. Unele studii s-au concentrat asupra efectelor fumatului asupra vederii, a explicat Steven Silverstein, coautor al studiului. Rezultatele studiilor anterioare au demonstrat că fumatul dublează riscul de degenerare maculară, cauzează inflamație și favorizează îngălbenirea cristalinului.

Acest studiu vine să demonstreze că fumatul intensiv și cronic afectează și discriminarea vizuală – percepția culorilor și a diferențelor de luminozitate – fapt ce alterează per total vederea fumătorilor. Autorii studiului nu au oferit o explicație fiziologică clară pentru rezultatele obținute. Au oferit în schimb o teorie care urmează să stea la baza unor cercetări ulterioare. Faptul că fumatul afectează sistemul vascular este deja demonstrat de studii anterioare; se pare că fumatul afectează și vascularizația retinei, ceea ce duce la o afectare a procesării imaginilor.

 

Unul din cinci adulți europeni

 

În Europa, aproape 800.000 de persoane au decedat doar în anul 2016 din cauza fumatului, consumului de alcool, dietelor nesănătoase și lipsei activității fizice.

Aproximativ o cincime din adulții europeni fumează zilnic, iar în unele țări rata fumătorilor ajunge chiar la una din patru persoane, arată rezultatele raportului Health at a Glance 2018, publicat la sfârșitul anului trecut de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) și Comisia Europeană.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.