Disfuncția erectilă, frecventă la bărbații cu diabet

Disfuncția erectilă este o problemă cu care se confruntă mulți pacienți diagnosticați cu diabet. Complicația bolii se caracterizează prin absența erecției și prin afectarea vieții sexuale. Societatea de Neuropatie Diabetică atenționează că prevalența disfuncției erectile este în creștere. De altfel, un review publicat în revista Sexologies arată că între 20% și 67,4% din bărbații cu diabet suferă de disfuncție erectilă, față de 16%, cât reprezintă media populației generale.

„Afectarea funcției sexuale este o problemă frecventă în cazul persoanelor cu diabet. Disfuncția erectilă este una dintre manifestările acestei tulburări, de regulă diagnosticată la bărbații de peste 40 de ani. Prevalența disfuncției erectile crește progresiv, odată cu înaintarea în vârstă și creșterea duratei diabetului zaharat. Un studiu de specialitate a arătat că la 6 din 10 bărbați care au urmat un tratament antidiabetic timp de cinci ani s-a observat instalarea disfuncției erectile”, a explicat prof. dr. Gabriela Radulian, președinta Societății de Neuropatie Diabetică.

Disfuncțiile erectile pot apărea atât pe fond neurologic, cât și pe fond vascular, traumatic, postchirurgical, endocrin, induse de medicamente sau de factori psihogeni. Pentru diagnostic, este esențial ca bărbații cu diabet să efectueze o serie de investigații, pentru a fi stabilite cauzele, dar și tratamentul necesar. În primă fază, se realizează anamneza medicală, sexuală și psihosocială a pacientului, care va lua în calcul istoricul sexual, stilul de viață (factori de risc precum fumatul, consumul de alcool), nivelul de stres, prezența hipertensiunii arteriale, precum și a unor tulburări endocrine, dar și examinarea fizică a pacientului.

Și testele de laborator pot ajuta la identificarea cauzelor disfuncției erectile, în timp ce, în cazurile mai severe, când tratamentul inițial nu este eficient, pot fi necesare investigații complexe, cum ar fi ecografia Doppler a penisului sau angiografia arterei pudendale, arată reprezentanții Societății de Neuropatie Diabetică.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.