Se reorganizează programul național de diabet zaharat. Dispozitive moderne pentru pacienți

Ministerul Sănătății

La propunerea Ministerului Sănătății, Guvernul a adoptat la 13 septembrie o Hotărâre care prevede reorganizarea Programului național de diabet zaharat derulat de CNAS și finanțat din bugetul  Fondului Național Unic al Asigurărilor Sociale de Sănătate (FNUASS), în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulinodependent la mijloace eficiente de monitorizare și control  al nivelului glicemiei.

Astfel,  structura Programului național de diabet  va cuprinde de acum două subprograme distincte:
– Subprogramul de diabet zaharat tip 1;
– Subprogramul de diabet zaharat tip 2 şi alte tipuri de diabet zaharat – tipuri specifice şi diabet gestațional.

Actul normativ reglementează cadrul legal pentru acordarea unor dispozitive medicale moderne pentru pacienții cu diabet zaharat tip 1. Este vorba despre sisteme de monitorizare continuă a glicemiei şi sisteme de pompe de insulină cu senzori de monitorizare continuă a glicemiei, precum şi de materialele consumabile aferente acestora. Pacienţii cu diabet zaharat tip 1 vor avea acces la aceste dispozitive pe baza unor criterii medicale elaborate de comisia de specialitate a Ministerului Sănătății. Se estimează că printre beneficiarii acestor dispozitive  sunt și 3.600 de copii.

Controlul optim  al nivelului glicemic al pacientilor cu diabet zaharat tip 1 este esențial  pentru a evita riscul de apariție a complicațiilor acute, specifice diabetului zaharat dezechilibrat, insuficient controlat.

„În primul rând, măsura aprobată de Guvern astăzi va duce la o îmbunătățire a calității vieții pacienților care suferă de această afecțiune. De asemenea, pe termen lung, estimăm și o scădere a costurilor  pentru tratamentele complicațiilor acute și cronice cauzate de lipsa unei monitorizări optime a valorilor glicemiei”, a declarat ministrul sănătății,  Sorina Pintea.

Posibilitatea reorganizării Programului național de diabet zaharat a fost discutată inițial în cadrul unei conferințe de la Palatul Parlamentului organizate de Coaliția pentru Diabet Juvenil.

3 comments

Salut.Sint diabetic tip ii insulino dependent.Zilnic fac 3 inctii humalog{rapid} si o ijectie toujou {de baza}, avind si alte boli; nefrita diabetica,boli de inima{inplantat stimulator cardiac, montat 3 stenduri,propunere de bay-pas} polineuropatie diabetica periferica.Intrbare de ce nu beneficiem si noi de facilitati,ca diabeticii tip 1{ dispozitive de monitorizare, teste glicemie-400 in loc de 100 pe 3 luni} si altele.Propun ca si diabet tip 2 insulina dapendent cu complicatiile diabetului sa beneficieze de toate facilitatile acordate de lege, pentru diabet tip 1.Cu stima,asteptand un raspuns in acest sens

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.