Distanța de doi metri între persoane ar putea fi insuficientă pentru limitarea răspândirii coronavirusului – studiu

Menţinerea unei distanţe de doi metri între persoane ar putea fi insuficientă pentru limitarea răspândirii coronavirusului în mediul exterior, avertizează autorii unui studiu publicat în jurnalul ştiinţific Physics of Fluids și citat de Science Focus.

Oamenii de știință de la Institutul american de Fizică au analizat simulări computerizate ale modului în care tusea face ca picături de salivă să fie proiectate în aer. Ei au luat în calcul modul în care aceste picături se dispersează, dar și interacțiunea cu aerul, precum și efectele umidității și temperaturii.

”În lipsa vântului din mediul înconjurător, picăturile vor cădea la pământ la mică distanţă de persoana care expiră sau tuşeşte. Actuala analiză demonstrează că acest interval nu ar depăşi un metru. La viteze ale vântului de la 4 km/h la 15 km/h am constatat că picăturile de salivă pot călători pe distanţe de până la şase metri în direcţia vântului, cu concentraţii şi dimensiuni ale picăturilor în descreştere. Constatările noastre implică faptul că, în funcţie de condiţiile de mediu, distanţa socială de doi metri poate să nu fie suficientă”, au notat autorii studiului.

Potrivit autorilor studiului, persoanele scunde, în special copiii, ar putea prezenta un risc mai mare de îmbolnăvire, dacă se află pe traiectoria picăturilor de salivă.

Ei au precizat că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina efectul temperaturii de la suprafaţa solului asupra modului în care particulele de salivă se deplasează în aer şi pentru a examina mediile interioare, unde aerul condiţionat afectează în mod semnificativ mişcarea particulelor prin aer, scrie Agerpres.

Simon Clarke, profesor asociat în microbiologie celulară la Universitatea Reading, care nu a fost implicat în acest studiu, a declarat: ”Faptul că picăturile rezultate în urma tusei pot călători mai mult de doi metri este deja înţeles, dar acest nou studiu oferă mai multe informaţii cu privire la mecanismele fizice implicate în timp ce picăturile se deplasează prin aer. Acest lucru subliniază că regula de doi metri (distanţă) este recomandată, nu pentru că a sta la doi metri distanţă de celelalte persoane oferă un câmp de forţă împotriva infecţiei, ci pentru că este o distanţă rezonabilă pentru a reduce riscul de infectare”.

”Cel mai important punct de reţinut din această lucrare nu este că trebuie să schimbăm liniile directoare privind distanţarea socială, ci că tusea este una dintre cele mai bune metode de a răspândi picăturile infectate în cazul în care eşti bolnav. Aşadar, dacă tuşeşti rămâi acasă până când eşti mai bine – iar dacă tuşeşti în mod neaşteptat când eşti afară, tuşeşte în cot. Apoi du-te acasă şi rămâi acolo”, a declarat Clarke, citat de Science Focus.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.