Ministrul Sănătății: Numărul de internări din 2019 și până în prezent s-a înjumătățit

Ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila, a declarat luni că din 2019 și până în prezent numărul de internări s-a redus la jumătate. Astfel, dacă în 2019 erau aproximativ 4 milioane de internări, în prezent acesta a ajuns la 2 milioane.

”În România numărul de servicii de internări, care în 2019 era în jur de 4 milioane, a scăzut la jumătate, la 2 milioane. Deci trebuie încet, încet să revenim (cu reluarea activității normale a spitalelor – n.r.). Poate că o să rămână ceva mai mică, asta nu e neapărat un lucru rău, măsura în care alte tipuri de servicii cum ar fi spitalizarea  de zi, deci un tip de asistență medicală între ambulatoriu și spitalicească, va fi disponibilă pentru că scopul nu e să stea omul în spital, ci să fie investigat și să primească tratamentul de care are nevoie”, a declarat ministrul în cadrul unei conferințe de presă susținute la Ploiești.

Potrivit oficialului, se are în vedere revenirea spitalelor la activitatea normală, pe specificul fiecărei unități sanitare, măcar până la sfârșitul lunii septembrie. Prin urmare, se vorbește de o perioadă de șase luni în care spitalele să poată relua activitatea normală și să trateze și alt tip de pacienți, nu doar COVID-19.

”Este o ordonanță de urgență în momentul de față în procedură de avizare. Toate aceste spitale, urmate ulterior de acte normative pe care le va elabora Ministerul Sănătății, vor putea să consulte toate tipurile de pacienți. Sigur, va exista o zonă pentru pacienții infectați cu noul coronavirus. Dar ideea noastră este ca măcar până la 30 septembrie să putem să revenim progresiv la activitatea normală. Din acest motiv vom asigura finanțare în mod similar la nivelul cheltuielilor efectuate până la 30 septembrie, după care se va trece la finanțarea clasică care se referă strict la servicii din fiecare clinică. Deci lăsăm o perioadă de șase luni pentru a putea exista o reluare a activității graduală, pentru că nu se poate face dintr-odată”, a mai adăugat minsitrul.

1 comments

Foarte coerent discursul oficialului de la Ministerul Sănătății. Plin de substanță. Se înțelege că până la 30 septembrie, îți faci, nu-ți faci treaba, banii îi iei normal. De-abia după aceea se discuta…

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.