Doar 15,65% din spitalele evaluate de ANMCS îndeplinesc criteriile internaționale

Numai 23 de spitale din cele 147 evaluate în conformitate cu standardele internaționale îndeplinesc condițiile de acreditare, se arată într-un comunicat al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS). Alte 18 spitale evaluate nu îndeplinesc condițiile de acreditare. În schimb, 106 din cele 147 de unități sanitare evaluate îndeplinesc doar parțial condițiile de acreditare și se află în supravegherea ANMCS pentru 12 luni.

 

Nu s-au sesizat neconformități

 

ANMCS notează că pentru 47 de spitale, procesul de acreditare a fost finalizat prin hotărârea Colegiului Director, iar situația acestora a fost publicată în Monitorul Oficial. ANMCS atrage atenția că, potrivit legii, calitatea serviciilor de sănătate furnizate de unităţile sanitare ar trebui verificată pe baza standardelor de acreditare de către structurile de control al calităţii serviciilor de sănătate din cadrul Ministerului Sănătăţii şi al direcţiilor de sănătate publică.

„Până la această dată, în cadrul ANMCS nu s-a înregistrat, din partea Ministerului Sănătății sau a vreunei alte structuri, nicio sesizare referitoare la neconformități care ar putea conduce la retragerea acreditării. Probabil că, în cadrul Ministerului Sănătății, cineva cu responsabilități în domeniu nu cunoaște prevederile legii sau, deliberat, a decis nerespectarea acestora”, se arată în comunicatul ANMCS.

 

Cum funcționează unitățile sanitare

 

Reprezentanții ANMCS spun că unitățile sanitare funcționează în baza autorizației sanitare de funcționare eliberate de direcțiile de sănătate publică și nu în baza certificatului de acreditare și că au reclamat de mai multe ori deficiențe în eliberarea autorizațiilor sanitare de funcționare. În ciuda acestui aspect, spitalele funcționează, în continuare, cu planuri de conformare la autorizațiile sanitare de funcționare, fapt care explică o mare parte dintre aspectele negative discutate în spațiul public, se mai notează în comunicat.

Actualele standarde ANMCS sunt acreditate la nivel internațional de ISQua, din februarie 2018. Acestea au fost elaborate și adoptate după ce ANMCS a constat că deficiențele unităților sanitare nu pot fi identificate pe baza precedentelor standarde aprobate prin Ordinul Ministrului sănătății nr. 972/2010.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.