Doare ce nu ne doare

Un nou an, un nou început poate pentru mulți dintre noi. Nelipsit nici acesta însă cu siguranță de iureșul continuu al zilelor de muncă agitate. Ne vom spune din nou, la fel de des:” Mă grăbesc! Nu am timp! Trebuie să ajung acolo, trebuie să rezolv asta, și cealaltă, timpul este scurt”. Câți dintre noi oare spun însă ”Stop! Vreau să-mi verific starea de sănătate?”, câți întrerupem acest ritm nebun în care trăim pentru a vedea cum stăm de fapt și nu cum…credem că stăm cu sănătatea?

”Este inutil”, spun unii. ”Nu mă doare nimic. Ce să caut? Alți bani, altă distracție. Să mă înțepe fără rost, să se ducă cei care au nevoie, numai de asta nu am timp acum. Poate merg la anul, sau…nici atunci.”Oare câți dintre noi am spus aceste vorbe sau câți dintre noi nu i-am auzit pe cei din jurul nostru spunându-le?

Trebuie însă să ne facem timp ACUM. Multe boli se pot instala perfid în organismul nostru și îl pot măcina fără să simțim, pentru ca, în ultimă fază să ne provoace dureri atroce cu care să ajungem la camerele de gardă. Multe boli grave nu au o simptomatologie specifică, și, din această cauză le punem de multe ori pe seama altor afecțiuni pe care credem că le putem trata acasă, așa cum știm noi mai bine, sau cum am…auzit de la prieteni sau rude. De multe ori ne îngrozim la auzul unor diagnostice crunte pe care le-au primit apropiati de-ai noștrii, ”așa, brusc, fără să-i fi durut nimic”, însă nici chiar atunci, în acele clipe de cumpănă nu ne gândim să ne oprim o clipă și să sunăm medicul de familie, ghidul nostru în această călătorie spre aflarea stării noastre reale de sănătate.

Propun să ne oprim puțin. Pentru noi, și pentru a putea merge apoi cu încredere mai departe.

Nu este târziu pentru schimbarea în bine. Analizele care ar trebui făcute anual de fiecare dintre noi nu sunt complicate. Medicul de familie mi-a spus despre testele de sânge: hemoleucograma, VSH-ul, profilul lipidic, transaminazele, creatinina, glicemia, dar și un examen de urină. Bărbații cu vârsta de peste 45 de ani ar trebui să facă încă o analiză – PSA, antigenul specific de prostată. Anumite probleme de inimă sau respiratorii pot fi descoperite de electrocardiogramă și spirometrie. Medicii spun că este indicată și o ecografie abdominală,pentru a verifica astfel funcționarea anumitor organe, precum ficatul sau rinichii. Femeile ar trebui să facă o dată pe an o ecografie de sân, și un test Papanicolau, cu ajutorul căruia se pot identifica afecțiunile neoplazice genitale în faza de început. Nu trebuie sărit nici consultul dermatologic anual. Melanomul malign are, din păcate, o evoluție rapidă. Dacă sunteți fumător, este indicat și un control pneumologic.

Desigur, alături de acestea pot fi recomandate și alte analize, în funcție de istoricul medical al pacientului, de sex și de vârsta sa.

Ultimele statistici arată că, față de celelalte țări europene, cetățenii din România amâna cel mai mult vizita la medic. Mai mult de jumătate dintre români nu își fac analizele medicale anuale. Ne plângem de multe ori că în țara noastră nu există programe de prevenție bine constituite, la care să avem acces toți, însă de puține ori de gândim la faptul că prevenția începe chiar cu atitudinea noastră. Depistarea în faze incipiente a unor afecțiuni sau chiar preîntâmpinarea lor prin identificarea și eliminarea riscurilor de îmbolnăvire ne scutesc de corvoada unui tratament costisitor, de lungă durată. Analizele de sânge pot arăta semnele unei boli hematologice, iar o ecografie poate dezvălui prezența unor tumori, și sunt doar câteva dintre exemple. De ce să nu preîntâmpinăm aceste probleme grave?

Din păcate însă, mulți dintre pacienții trecuți pe lista unui medic de familie iau contact cu acesta mai des atunci când cer un concediu medical cu simptome pe care le-ar spune mai degrabă la telefon, decât atunci când vine vorba să ceară o evaluare a stării generale de sănătate.

E început de an. Mulți vorbesc despre rezoluții. Din punctul meu de vedere, pentru a le îndeplini pe toate, e musai ca una singură să fie prioritară, sau printre cele mai importante: o bună stare de sănătate. Însă, pentru a stabili dacă este într-adevăr bună sau nu, e musai să mergi în…service-ul medical, așa cum îmi place mie să spun. E curios lucru faptul că  ne grăbim să schimbăm rapid o piesă a mașinii noastre de teamă să nu cedeze toată până la urmă, însă…atunci când vine vorba de piesele din organismul nostru…le lăsăm să ruginească bine până să ajungem la reparații! Dați un telefon medicului dvs. de familie! Știe cu siguranță ce să vă spună și cum să vă îndrume! Sănătatea trebuie să fie prioritatea noastră, și nu doar în 2020! Aceste controale de rutină pot scoate la iveală anumite afecțiuni aflate în stadii incipiente, care pot fi vindecate dacă sunt tratate încă din acest stadiu.

Ultimul  Program Național de Evaluare a Stării de Sănătate a Populației, desfășurat în perioada 2007 – 2008 de Ministerul Sănătății a scos la iveală date îngrijorătoare. Au fost consultate aproape 11 milioane de persoane. 40 % dintre persoanele evaluate prezentau risc de boli cardiovasculare. Aproape 4% dintre femeile evaluate prezentau risc de cancer de sân, iar în unele județe riscul de cancer de col uterin depășea 5%. 12% dintre adulți prezentau un risc crescut de diabet zaharat de tip II, și peste jumătate dintre cei evaluați aveau un risc crescut de obezitate. Foarte important de precizat este că 20% dintre cei evaluați au descoperit afecțiuni de existența cărora nu știau. Mulți dintre cei care au trecut printr-un control medical au aflat că au tulburări de metabolism, hipertensiune arterială, anemii, tuberculoză, sau diferite tipuri de cancer. Din 2008 nu a mai existat în România un program de o asemenea amploare, și încă nu există alte date oficiale care să arate starea reală de sănătate a românilor, multe dintre afecțiuni rămânând astfel , din păcate, nediagnosticate.

Fiecare dintre noi are însă puterea de a-și oferi șanse la o viață sănătoasă, iar aceste controale anuale de rutină sunt un pas important în creșterea acestor șanse. Într-o lume în care ne grăbim aproape pentru orice, putem să ne grăbim și spre…medicul de familie, cu gândul că foarte multe afecțiuni sunt inamici tăcuți, care dau simptome tardiv, după ce au făcut deja ravagii în organism. Așadar, propun o rezoluție pentru o sănătate de fier. Și nu doar la începutul acestui an. Poate, la începutul fiecărui an. Ce spuneți?

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.