Hubul de Inovație în Sănătate anunță încheierea primelor acorduri de parteneriat în cadrul acestei platforme strategice naționale. Astfel, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) și Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA) devin primele asociații de pacienți care se alătură Hubului. De asemenea, Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice din România (ACCSCR) devine partener al Hubului de Inovație în Sănătate, aducând expertiză şi know-how în aria studiilor clinice, una dintre direcțiile strategice ale Hubului.
Hubul de Inovație în Sănătate a fost lansat în 2023 de către Ministerul Sănătății, Alianța Universitară G6-UMF și Asociația Local American Working Group și își propune să devină un element central în cadrul unui sistem de sănătate modern, în concordanță cu prioritățile din cadrul Strategiei Naționale în Sănătate 2023-2030. Direcțiile strategice asumate de Hubul de Inovație în Sănătate sunt: creșterea capacității de derulare a studiilor clinice la nivel național, educația și promovarea sănătății în afecțiuni cronice prioritare, precum și o componentă de digitalizare în sănătate.
Prof. univ. dr. Viorel Jinga, Rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București și Președinte în exercițiu al Alianței Universitare G6-UMF, în calitate de gazdă a evenimentului de semnare a acordurilor de parteneriat, a declarat: „Este o plăcere și o onoare pentru Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila” să găzduiască acest eveniment. Prin rolul universităților de a forma profesioniștii din domeniul sănătății, acestea reprezintă un pilon esențial al sistemului sanitar și este foarte important să ne implicăm în inițiative care promovează inovația. Hubul de Inovație în Sănătate oferă o importantă platformă de colaborare între mediul academic, reprezentat prin Alianța Universitară G6-UMF, parteneri din industrie și autorități relevante din domeniul sănătății. Semnarea acestor acorduri de colaborare marchează alăturarea în cadrul Hubului a unor parteneri esențiali, prin implicarea unor asociații reprezentative ale pacienților și Asociația Companiilor Conducătoare de Studii Clinice. Parteneriatul se va manifesta în cadrul proiectului care își propune creșterea capacității României de a atrage și derula studii clinice, dar și în alte proiecte și inițiative ale Hubului.”
Alături de membrii fondatori ai Hubului – Ministerul Sănătății, Alianța Universitară G6-UMF și Asociația Local American Working Group – partenerii se vor implica activ în cadrul proiectului privind creșterea capacității de derulare a studiilor clinice în România, în acțiuni de informare și educare a publicului în acest domeniu, dar mai ales în dezvoltarea Planului Național Strategic pentru Studii Clinice în România, activitate implementată sub coordonarea Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR).
„Este o mare onoare pentru mine, ca reprezentant al unei asociații de pacienți, să fim astăzi parteneri la acest Hub de Inovație care aduce la aceeași masă atât Universitățile de Medicină și Farmacie din România, cât și autorități și industrie. Avem același drum și aceeași nevoie, iar parteneriatul este motorul care ne poate duce în direcția bună”, a declarat Radu Gănescu, președinte Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC).
„Am semnat cu bucurie acordul de parteneriat cu Hubul de Inovație în Sănătate. Alături de Universitățile de Medicină si Farmacie, autorități medicale, firme farmaceutice și asociația CRO-urilor putem să aducem inovația medicală în România și să îmbunătățim viața pacienților cronici. Viitorul este al cercetării și inovării. Sănătatea oamenilor depinde de descoperirea de noi terapii, iar Hubul de Inovație în Sănătate pune bazele cercetării medicale românești”, a precizat Rozalina Lăpădatu, președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (APAA).
Primele acțiuni în cadrul acestui parteneriat vizează dezvoltarea Planului Național Strategic pentru Studii Clinice, activități de informare și educare a pacienților și publicului în acest domeniu, precum și dezvoltarea unei platforme digitale cu informații pentru pacienți și medici despre studiile clinice accesibile în România.