Două cabinete de podiatrie, în viitorul centru de referință pentru diabet de la Spitalul Malaxa

Până la două cabinete de podiatrie vor fi deschise în incinta Centrului de referință pentru diabet de la Spitalul Clinic “Nicolae Malaxa”, potrivit planurilor prezentate de directorul medical al unității sanitare, dr. Gabriela Carmen Obilișteanu, în deschiderea celui de-al treilea Congres Național de Podiatrie.

 

Este nevoie de podiatri

 

Proiectul pentru acest centru, votat în Consiliul General al Capitalei în anul 2018, se află în stadiu de implementare, a declarat managerul unității medicale, dr. Mihai Alexandru Ștefănescu.

“Spitalul Malaxa reprezintă în București al doilea nucleu ca importanță în îngrijirea pacienților cu diabet zaharat. Ambulatoriul nostru de diabet este, de fapt, placa turnantă în asistența medicală a pacientului cu diabet. Ne-am centrat pe îngrijirea piciorului diabetic și vrem să înființăm cabinete de podiatrie. Deja în plan și în proiect avem trecut până la două cabinete de podiatrie. Și-n cadrul spitalului, unde avem 45 de paturi, dorim să avem deocamdată pentru început cel puțin un podiatru, care ne-ar ajuta să abordăm mai complex patologia diabetică.”, a afirmat dr. Gabriela Carmen Obilișteanu.

 

Centru de referință pentru diabet zaharat

 

Realizarea centrului pentru diabet și dotarea cabinetelor vor fi finanțate de Primăria Municipiului București.

„Dorim să înființăm să înființăm un centru de referință al diabetului zaharat astfel încât pacienții cu diabet să poată beneficia de o abordare multidisciplinară, a tuturor bolilor care sunt legate de această patologie. Este în implementare, acum se află la nivel de proiect. Ne dorim cât mai repede să poate fi înființat. De asemenea în acest centru vom acorda atenție și acestei profesii (n.r. podiatru) care vine în sprijinul celorlalte specialități, pentru că vrem să avem în permanență un singur obiectiv: pacientul.”, a declarat dr. Mihai Alexandru Ștefănescu. Acesta a ținut să precizeze că în București este resimțit numărul mare de pacienți. Unsprezece medici care lucrează în ambulatoriu la Spitalul Malaxa abia fac față numărului tot mai mare de solicitări.

 

Impactul amputației, devastator

 

Medicul chirurg Mihai Mavru consideră binevenită colaborarea pe mai multe specialități care să-i ajute pe pacienți să evite să ajungă până la amputație.

“Statisticile arată că în douăsprezece luni urmează o recidivă și altă acțiune amputativă. Supraviețuirea acestor pacienți la cinci ani este cam de 50%. Este devastator impactul amputației asupra schemei corporale, dar și asupra imaginii de sine a pacientului. Nu pot decât să fiu încântat de o asemenea idee. Noi, chirurgii, acționăm asupra celui mai nobil și mai fragil dintre lucruri, corpul uman. Pacienții diabetici sunt mai fragili decât mulți dintre pacienți.”, a declarat dr. Mihai Mavru. Acesta a mai spus că nu există niciodată o victorie definitivă în privința piciorului diabetic, iar podiatria poate fi o armă care să ajute în tratamentul acestei patologii.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.