Două medicamente inovatoare incluse pe listele de medicamente gratuite

În ședința de guvern de săptămâna aceasta a fost adoptată o hotărâre de guvern prin care sunt adăugate două medicamente pe listele de compensate și gratuite. Propunerea de adăugare a acestora fusese făcută în urmă cu aproape trei luni, la începutul lunii martie.

Hotărârea privind modificarea și completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asigurații, cu sau fără contribuție personală, pe bază de prescripție medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum și denumirile comune internaționale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naționale de sănătate introduce două medicamente noi pe lista medicamentelor de care beneficiază asigurații incluși în programele naționale de sănătate cu scop curativ în tratamentul ambulatoriu și spitalicesc.

Este vorba de vandetanib (un inhibitor de tirozin-kinază) și alemtuzumab (un anticorp monoclonal). Vandetanib a fost introdus în programul național de oncologie (cu indicație în cancerul tiroidian medular agresiv), iar alemtuzumab intră în programul național de boli neurologice, subprogramul de tratament al sclerozei multiple. Cele două medicamente sunt incluse condiționat, în baza contractelor cost-volum.

Hotărârea de guvern adoptată corectează și o serie de coduri ATC în conformitate cu sistemul de clasificare anatomică, terapeutică și chimică a medicamentelor, coordonat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Astfel, în sublista B, se schimbă codurile ATC aferente pozițiilor 180 și 185: bupropionă, respectiv hidrolizat din creier de porcină. În sublista C, secțiunea C2, se corectează codurile ATC aferente pozițiilor 29 și 14, ambele aferente medicamentului basiliximab.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.