Două molecule noi pe lista de medicamente compensate și gratuite

medicamente-compensate

Astăzi, guvernul a aprobat o hotărâre privind introducerea condiționată în lista de medicamente compensate și gratuite a două molecule noi, care vor face obiectul unor contracte cost-volum și cost-volum-rezultat. Moleculele noi sunt destinate tratamentului inovativ al hepatitei C și al cancerului de prostată și vor fi compensate 100% din prețul de referință.

Pentru tratamentul hepatitei cronice virale C și cirozei hepatice a fost inclusă în listă combinația elbasvir + grazoprevir. „Hepatita cronică virală C reprezintă o problemă de sănătate publică, iar guvernul este preocupat să ia toate măsurile necesare în lupta cu această afecțiune, în concordanță cu recomandările OMS”, se arată în comunicatul de presă dat publicității de Ministerul Sănătății. Începând cu data de 1 septembrie, România va asigura a treia etapă de tratamente fără interferon, în cadrul căreia 13.000 de pacienți cu hepatită C vor beneficia de trei scheme de tratament, în urma încheierii unor contracte cost-volum-rezultat.

În cadrul Programului Național de Oncologie a fost inclus în listă cabazitaxel, pentru tratamentul cancerului de prostată. Pentru această moleculă, există un studiu de evaluare a tehnologiilor medicale realizat de Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale în parteneriat cu Ministerul Sănătății, publicat în 2014.

Anul acesta, lista de medicamente compensate și gratuite de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, a fost modificată de trei ori, introducându-se în total 37 de noi molecule. „Multe din tratamentele nou introduse sunt terapii inovatoare destinate mai multor arii terapeutice, precum: leucemii, boli cardiovasculare, scleroză multiplă amiotrofie spinală, spondilită ankilozanta, diabet zaharat, fibroză pulmonară idiopatică, angină pectorală cronică etc.”, se precizează în comunicatul MS.

„În acest an, am modificat listele de compensate și gratuite de trei ori, chiar dacă legislația prevede cel puțin o corecție pe an. Pacienții noștri au dreptul la tratament inovativ de ultimă generație. Pentru a asigura accesul la tratamente inovative unui număr cât mai mare de pacienți, luăm în calcul încheierea unor noi contracte cost-volum, urmând ca, după ce definitivăm lista de medicamente esențiale, să introducem necondiționat în listă unele molecule esențiale”, a declarat ministrul sănătății, Sorina Pintea.