Două rețele neurale și conexiunile dintre ele au legături cu suicidul – studiu

O echipă internațională de oameni de știință, ce include cercetători de la universitățile Yale, Cambridge și Melbourne, au identificat două rețele neurale care par să joace un rol important în predispoziția către suicid.

Una dintre reţelele identificate implică zonele cortexul prefrontal ventral medial şi lateral şi conexiunile acestora cu alte regiuni ale creierului implicate în emoţii, potrivit Agerpres.

Oamenii de ştiinţă afirmă că modificările survenite la nivelul acestei reţele pot conduce la gânduri negative în exces şi la dificultăţi în reglarea emoţiilor, stimulând gândurile suicidare.
A doua reţea identificată implică regiuni cunoscute sub numele de cortexul prefrontal dorsal şi girusul frontal inferior.

Modificările survenite în această reţea pot influenţa tentativa de suicid, parţial din cauza rolului pe care îl are ea în luarea deciziilor, generând soluţii alternative la probleme şi controlând comportamentul, au notat cercetătorii.
Ei sugerează că, în cazul în care ambele reţele suferă modificări la nivel de structură, funcţie sau biochimie, se poate ajunge la situaţii în care un individ are o atitudine pesimistă legată de viitor şi nu este capabil să-şi controleze gândurile, ceea ce poate duce la un risc ridicat de suicid.

 

8.000 de persoane se sinucid anual, în lume

 

Concluziile vin pe baza a 131 de studii, din ultimele două decenii, care au cuprins peste 12.000 de indivizi şi au analizat modificările structurii şi funcţiilor creierului ce ar putea contribui la creşterea riscului de suicid al unei persoane.
Aproximativ 800.000 de persoane mor anual la nivel mondial prin sinucidere, aceasta fiind a doua cauză de deces în rândul adolescenţilor şi tinerilor cu vârste cuprinse între 15 şi 29 de ani, relatează Agerpres.
”Imaginaţi-vă că avem o afecţiune despre care ştim că a ucis aproape un milion de persoane pe an, un sfert dintre aceştia cu vârste sub 30 de ani, şi totuşi nu cunoaştem nimic despre motivul pentru care unii indivizi sunt mai vulnerabili la această boală”, a atras atenția doctor Anne-Laura van Harmelen de la Universitatea Cambridge, coautoare a studiului.

”În acest punct ne situăm în ceea ce priveşte suicidul. Ştim foarte puţine despre ce se întâmplă în creier, de ce există diferenţe în funcţie de sex şi ce anume îi face pe tineri să fie mai vulnerabili la suicid”, a adăugat cercetătoarea.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.