Două substanțe active folosite în controlul crizelor epileptice, asociate cu un risc sporit de malformații la naștere

Două substanțe active folosite în controlul crizelor epileptice – și prescrise și pacienților cu migrene, dureri sau tulburare bipolară – sunt asociate cu un risc sporit de malformații la naștere, arată un studiu publicat în revista Neurology.

Femeile cărora le-a fost administrat acid valproic sau topiramat în primele luni de sarcină au un risc peste medie de a naște copii cu malformații congenitale, inclusiv spina bifida și cheiloschizis.

 

2% dintre femeile însărcinate din Statele Unite folosesc medicamente antiepileptice

 

Medicamentele antiepileptice, în special cele mai noi, sunt prescrise tot mai des pentru afecțiuni care nu au legătură cu epilepsia, scrie CNN. Prevalența folosirii tratamentelor antiepileptice, din orice motiv, în timpul sarcinii este, în Statele Unite, de 21,9 la o mie de femei însărcinate , 6,7 la mie în Franța și 4,3 la mie în Olanda.

Pentru studiu, cercetătorii au folosit date din sistemul național de sănătate francez, pentru a identifica numărul de nașteri de feți vii în perioada ianuarie 2011-martie 2015.

Din totalul de 1.886.825 de cazuri, cercetătorii au căutat mamele care au folosit unul din 10 medicamente antiepileptice înainte și după concepție. A fost vorba de 8.794 de femei. De asemenea au analizat 23 de malformații întâlnite la copii ai acestor femei.

 

Riscurile asociate acidului valproic

 

Femeile cărora le-a fost prescris acid valproic (10,4% din grupul de femei cărora le-a fost prescris un medicament antiepileptic) au prezent un risc de 19 mai mare de a naște un copil cu spina fida decât femeile care nu au luat acest medicament.

Dintre cele 913 femei care au luat acid valproic, șase au născut copii cu spina bifida (0.66%).

Acidul valproic crește și riscul de alte șapte malformații congenitale, inclusiv palatoschizis și patru tipuri de malformații cardiace.

 

Riscurile topiramatului asupra femeilor însărcinate

 

Femeile cărora li s-a prescris topiramat (5,9%) au un risc de șapte ori mai mare să nască un copil cu cheiloschizis, arată studiul.

Din totalul de 517 femei cărora li s-a prescris topiramat, trei copii (0,6%) s-au născut cu cheiloschizis.

 

Alte medicamente antiepileptice în timpul sarcinii

 

Nu au fost asociate riscuri sporite de malformații congenitale cu medicamentele lamotrigină, levetiracetam, carbamazepină, oxcarbazepină și gabapentină.

Rezultatele sugerează că ar putea exista o legătură între clonazepam și un risc sporit de microcefalie, în timp de fenobarbitalul și pregabalina au fost legate de risc mai mare de malformații congenitale.

Aceste asocieri se bazează, însă, pe un număr foarte mic de copii, deci nu pot fi considerate relevante din punct de vedere statistic.

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.