În decembrie 2018 se împlinesc două decenii de existență a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS). În decembrie 1998, avea loc prima ședință a consiliului de administrație al CNAS, în formulă tripartită: guvern, patronate, sindicate. De-a lungul celor două decenii de activitate, consiliul de administrație a supervizat activitatea CNAS și a avut sute de întruniri pentru a aviza periodic toate deciziile importante ale instituției.
Cu sprijinul partenerilor sociali din consiliul de administrație, CNAS a pus în practică concepte noi, precum solidaritatea și subsidiaritatea în colectarea și utilizarea fondurilor, dreptul alegerii libere de către asigurați a medicului, a unității sanitare și a casei de asigurări de sănătate, precum și tratamentul echitabil al tuturor categoriilor de parteneri contractuali, indiferent de forma lor de organizare și de proprietate.
O atenție deosebită a fost acordată, de-a lungul timpului, creării, punerii în practică și dezvoltării programelor naționale de sănătate, care țintesc tratarea de afecțiuni grave precum cele oncologice, diabetul sau bolile rare. La ora actuală, numărul beneficiarilor celor 14 programe naționale curative derulate de CNAS a depășit un milion, iar finanțarea activităților din aceste programe reprezintă aproape 15% din totalul fondurilor instituției.
Printre obiectivele strategice urmărite în prezent, conform unui comunicat de presă, se numără necesitatea de a răspunde optim nevoilor reale ale persoanelor asigurate, creșterea calității serviciilor medicale, dar și continuarea modernizării și informatizării sistemului sanitar. Totodată, o orientare strategică nouă este cea a creșterii accentului pus pe prevenirea și depistarea precoce a îmbolnăvirilor, ca modalitate de minimizare a pierderilor evitabile de vieți omenești și de ani activi, precum și a costurilor sociale asociate, dar și de maximizare a eficienței utilizării fondurilor de care dispune sistemul de asigurări sociale de sănătate.