Peste 200.000 de doze de vaccin gripal s-au vândut pe piața liberă. Populația a înțeles necesitatea vaccinării gripale, spune dr. Gindrovel Dumitra

Primele cazuri de gripă în sezonul actual au apărut mai devreme ca în anii trecuți, dar și percepția populației în ceea ce privește vaccinarea este la un nivel mult mai ridicat, anunță coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicină de Familie. Dr. Gindrovel Dumitra spune că numărul cererilor pentru dozele de vaccin este unul foarte mare și că stocurile ar putea fi epuizate până la finalul anului.

„Este unul dintre anii în care percepția populației este cea mai ridicată în ceea ce privește necesitatea vaccinării gripale. Acesta este unul dintre anii în care, dacă mă uit în telefonul meu, găsesc în fiecare zi patru sau cinci mesaje în care sunt întrebat când vine vaccinul. Este un lucru îmbucurător faptul că încă ne aflăm în noiembrie, când încă putem să obținem beneficiul maxim dacă administrăm pacienților vaccinul în acest moment. Sper ca toate dozele comandate de Ministerul Sănătății să ajungă cât mai repede la medicii de familie astfel încât până de sărbători să epuizăm stocurile de vaccin”, a declarat dr. Gindrovel Dumitra pentru Sănătatea Press Group.

Medicul a explicat că există și alte indicii care arată că imunizarea va atinge un prag ridicat.

„Au fost disponibile 200.000 de doze de vaccin gripal tetravalent pe piața liberă, care s-au epuizat până pe data de 15 octombrie. În anii precedenți, numărul acestora era mai mic pe piața liberă și nu se epuiza nici până în ianuarie. Acesta este un indicator clar în ceea ce privește nivelul de încredere al populației în vaccinul gripal. În prezent, sunt la vânzare 50.000 de doze pentru copiii cu vârste între 2 și 18 ani, cu vaccin cu virus viu atenuat și trebuie să mai sosească aproximativ 100.000 de doze cu virus inactivat”, a completat dr. Dumitra.

Creșterea cererii pentru vaccinuri vine în condițiile în care, în sezonul trecut, în România s-au înregistrat 199 de decese provocate de gripă. Acesta a fost și motivul pentru care Ministerul Sănătății a achiziționat un număr mai mare de doze de vaccin pentru acest sezon, 1,5 milioane. Dr. Gindrovel Dumitra atrage însă atenția că, chiar și în aceste condiții, stocul nu este la nivelul cerințelor internaționale.

„Chiar și aceste 1.500.000 de doze, 1,8 milioane cu cele de pe piața liberă, din punctul meu de vedere reprezintă puțin pentru cât ar fi necesar în România. Recomandările Organizației Mondiale a Sănătății sunt ca să vaccinăm 75 la sută din grupele la risc. Estimăm că necesarul de doze, în acord cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății, ar fi de patru milioane. Deci nu suntem nici măcar la jumătate”, a încheiat medicul.

 

Situația gripei în România

 

Potrivit celor mai recente date transmise de Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în săptămâna 21.10.2019 – 27.10.2019, au fost raportate la nivel național 21 cazuri de gripă clinică, număr de cinci ori mai mare față de aceeași perioadă a anului trecut, atunci când au fost înregistrate 4 cazuri.

La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 92.414, comparabil cu cel înregistrat în aceeași săptămână a sezonului precedent (92.136 de cazuri) și cu 11.2% mai mare comparativ cu cel din săptămâna anterioară (83.076 de cazuri).

Până la data de 27.10.2019, au fost vaccinate antigripal 294.335 de persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.