Dr. Adrian Marinescu: Este un echilibru pe care îl avem acum chiar și în zonele roșii în Capitală. Dar trebuie să reținem că acest echilibru este fragil

Dr. Adrian Marinescu, de la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală, a declarat pentru www.sanatatea.tv și RoHealthReview.ro că momentan asistăm la un echilibru ușor în ceea ce privește numărul de cazuri noi de COVID-19 care a scăzut în ultima perioadă, însă atrage atenția că situația se poate schimba oricând.

Întrebat dacă scăderea numărului de noi cazuri de COVID-19 poate fi explicată de faptul că măsurile de prevenție au început să își facă efectul sau de faptul că oamenii s-au testat mai puțin, medical Adrian Marinescu a spus că ”adevărul este la mijloc. Sigur că s-a testat mai puțin și contează și acest aspect, dar totuși este un ușor echilibru pe care îl avem acum chiar și în zonele roșii în Capitală. Aici putem discuta și despre o ușoară reducere a circulației virusului. Dar trebuie să reținem că acest echilibru este fragil, adică oricând lucrurile se pot schimba. Și atunci aș fi foarte atent la această abordare, ca de exemplu la sărbători care ar putea să aducă un număr crescut de infectări.”

În același timp, medicul a precizat că o creștere a numărului de infectări ține și de evoluția naturală a virusului, dar rămâne optimist și speră să nu existe o explozie a cazurilor.

”Eu cred, totuși, că nu vor fi derapaje majore, vorbesc în primul rând de România. Experiență avem suficientă noi toți. Chiar dacă va fi o creștere a numărului de infectări, sper să nu fie o explozie și depinde doar de noi. În rest, felul în care vor evolua lucrurile strict la nivel de circulație ține, din păcate, și de niște factori pe care nu putem să îi influențăm, dacă stăm să ne gândim la cum a evoluat pandemia. Depinde de virulența pe care o va avea, de ceea ce se va întâmpla. Iar în contextual în care vaccinul ușor, ușor își va face efectele în mod logic ar trebui să se vadă mai puține îmbolnăviri, adică mai puține forme severe. Însă treptat, pas cu pas”, a mai declarat dr. Adrian Marinescu pentru www.sanatatea.tv și RoHealthReview.ro.

În ceea ce privește evoluția pandemiei în contextul campaniei de vaccinare anti-COVID-19, medicul este de părere că în vara anului 2021 vom putea vorbi de o reducere semnificativă a cazurilor de îmbolnăvire cu SARS-CoV-2, pe fondul campaniei de vaccinare, dar și despre o relaxare a situației create de pandemia de COVID-19. Totul, însă, în mod treptat.

”Cred că este destul de evident că anul 2021 ar trebui să facă într-adevăr diferența. Va fi anul pe care îl vom ține minte ca fiind momentul în care vom scăpa de pandemie. Nu înseamnă că se va întâmpla peste noapte și nu înseamnă că se va întâmpla la începutul anului. E vorba într-adevăr de vaccinare, care are un rol crucial. E vorba, în același timp, de tot ceea ce am căpătat ca experiență și faptul că există terapii noi. Toate aceste lucruri vor duce la acel echilibru care, probabil, că va veni din vară. Se va întâmpla treptat, pas cu pas. Măsurile de relaxare vor veni treptat, așa cum s-a întâmplat cu măsurile de prevenție, cu măsurile restrictive, ceea ce înseamnă că e nevoie de răbdare. (…) Este foarte greu de spus dacă se va întâmpla din primăvară sau nu, pentru că urmează niște luni totuși complicate, dar e clar, din toate datele pe care le avem, că din vară va exista acest echilibru. Cu mare probabilitate, aș putea spune”, a declarat dr. Adrian Marinescu pentru www.sanatatea.tv și RoHealthReview.ro.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.