Dr. Adrian Marinescu: Medicamentele simple pe care le luăm cu pumnul pot provoca reacții adverse mai mari ca frecvență decât vaccinul

Prevenția primară se face prin vaccinare, și asta se întâmplă din 1796 de când vorbim despre vaccinuri, a declarat dr. Adrian Marinescu, medic infecționist, Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală.

”Sigur că avem nevoie de un tratament pentru cei care s-au infectat și care au o formă de boală și acest lucru ar trebui să se întâmple după prescripția medicală, nu prin automedicație. Ceea ce este greu de înțeles, după aproape un an de campanie de vaccinare și de informare, cum nu ne gândim că un medicament simplu, pe care îl luam și înainte de pandemie, precum un antitermic sau multe alte medicamente pe care le luăm cu pumnul, pot să dea de asemenea reacții adverse ca frecvență categoric mai mare decât ar însemna reacții adverse după vaccinare. Și totuși, nu ne facem nicio problemă că poate avem anumite boli gastrice care să împiedice administrarea acestor medicamente și le luăm, chiar dacă avem reacții adverse. Dacă ne uităm la reacțiile adverse ale vaccinului, chiar nu avem ce să găsim”, a precizat dr. Adrian Marinescu.

Și luna noiembrie va fi una grea

”Cred că ne vom apropia de o situație mult mai confortabilă în primăvară, când sper să avem acea etapă de conviețuire. Sigur nu dispare virusul, știm acest lucru. Logic ar fi ca, la începutul lunii noiembrie să avem o curbă descendentă, însă nu va fi peste noapte. Ca să vedem de la o scădere a numărului de cazuri că există într-adevăr o scădere a presiunii în Terapie Intensivă este un interval de minimum două săptămâni. Ceea ce înseamnă că, în mod cert, și luna noiembrie va fi una grea”, a mai spus dr. Adrian Marinescu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii pe tema vaccinării anti-COVID-19 și a importanței înțelegerii corecte la nivelul opiniei publice a informațiilor legate de pandemia de COVID-19, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) şi Televiziunea Română.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.