Dr. Adrian Marinescu: Statisticile arată că 90% dintre reţetele de antibiotic se scriu în afara spitalului

Aproximativ 90% dintre reţetele de antibiotice se scriu în afara spitalului, a atras atenția, miercuri, directorul medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, dr. Adrian Marinescu.

„Dacă vorbim de rezistenţă la antibiotice, ea nu numai că nu se referă la specialitatea de boli infecţioase, dar nu se referă doar la spital. Statisticile ne spun că 90% dintre reţetele de antibiotic se scriu în afara spitalului la nivel de medicină primară, medici care nu sunt în spital”, a declarat dr. Adrian Marinescu, citat de Agerpres.

Medicul a subliniat că în perioada pandemiei COVID-19 s-au prescris antibiotice, deşi este vorba despre o infecţie virală.

„Vă aduc aminte că în timpul pandemiei, culmea, vorbim de o infecţie virală şi nu am fi avut nicio legătură cu antibioticele, totuşi s-a prescris foarte mult. Se pune întrebarea cum de acest lucru se întâmplă în continuare deşi nu există protocol, nu există nimic scriptic din punct de vedere ştiinţific care să explice acest lucru. Acestea sunt realităţi, eu cred că se vor schimba, dar trebuie să ne aşteptăm la faptul că va fi un proces de lungă durată. Ce trebuie să îşi dorească România este că pe tot teritoriul ei tot ce înseamnă prescripţie de antibiotice lucrurile să se schimbe. Să se schimbe în abordare, să fie alte indicaţii şi până la urmă să se întâmple în practică”, a mai afirmat dr. Adrian Marinescu.

Potrivit medicului, „indiferent de secţie şi de spital” există infecţii asociate actului medical.

„Legat de infecţiile asociate actului medical, să luăm în calcul că indiferent de secţie, de spital, oriunde aceste infecţii există. Plecând de la realitate, să vedem ce putem să facem. Probabil că peste nişte ani de zile am putea să tragem linie şi să spunem că într-adevăr lucrurile ajung să stea mai bine”, a mai susţinut Marinescu.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.