Dr. Adrian Wiener, membru în Comisia pentru sănătate publică din Senat și medic la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, a anunțat că s-a vaccinat împotriva noului coronavirus, precizând că majoritatea bolilor cronice nu contraindică vaccinarea.
„Dimpotrivă, cu cât riscul dezvoltării unei forme severe/critice de boală în urma infecției cu SARS-CoV-2 e mai mare, cu atât mai mare e și beneficiul vaccinării”, potrivit medicului.
Medicul a explicat că infecția cu SARS-CoV-2 determină sinteza mai multor tipuri de anticorpi, îndreptați împotriva mai multor componente ale virusului, unii ineficienți sau chiar dăunători, iar spre deosebire, vaccinul determină sinteza unui singur tip de anticorpi specifici împotriva proteinei spike, anticorpi care împiedică intrarea virusului în celula umană, și deci, infecția.
„M-am vaccinat cu convingerea că e un gest de responsabilitate; că nu voi fi o verigă în lanțul de perpetuare a transmiterii comunitare a acestei boli. Nu, vaccinul anti-COVID-19 nu modifică ADN-ul uman. ARN-ul mesager pe care îl conține nu intră în nucleul celulei umane, acolo unde se află ADN-ul. Doar dă instrucțiuni celulelor de la locul injectării să producă proteina virală spike, care la rândul ei va determina sistemul imun să producă anticorpi care protejează împotriva îmbolnăvirii. Molecula de ARNm din vaccin este degradată în organism după aproximativ două zile”, a scris medicul, într-o postare pe Facebook.
El a precizat că nu s-au sărit etapele de testare a vaccinului înainte ca acesta să fie administrat.
„Tehnologia de utilizare a ARNm la om datează de prin 2011, iar acum grație unui efort colectiv uriaș acest vaccin a trecut prin toate stadiile de evaluare a siguranței și eficacității , studii pe animale și trei etape de studiu la om, faza 1, faza 2, faza 3. Faza a 3-a a inclus 40.000 de participanți și a început în iulie. Nu au fost modificate pentru acest vaccin regulile de aprobare de către FDA sau Agenția Europeană a medicamentului; evaluarea datelor s-a făcut însă în timp real, după fiecare etapă și nu la sfârșitul tuturor etapelor studiului, ca de obicei, pentru a câștiga timp. Toate standardele de siguranță și eficacitate au rămas la fel. Da, imunitatea indusă de vaccinare este foarte eficientă și foarte specifică. Infecția cu SARS-CoV-2 determină sinteza mai multor tipuri de anticorpi, îndreptați împotriva mai multor componente ale virusului; unii ineficienți sau chiar dăunători. Spre deosebire, vaccinul determină sinteza unui singur tip de anticorpi specifici – împotriva proteinei spike, anticorpi care împiedică intrarea virusului în celula umană. Și deci infecția. Nu, majoritatea bolilor cronice nu contraindică vaccinarea. Dimpotrivă, cu cât riscul dezvoltării unei forme severe/critice de boală în urma infecției cu SARS-CoV-2 e mai mare, cu atât mai mare e și beneficiul vaccinării. Riscul cel mai mare nu este vaccinul, ci nevaccinarea”, a precizat Dr. Adrian Wiener.