Dr. Adriana Mihalaș: Medicii care vor să plece în străinătate reclamă birocratizarea extremă din sistemul de sănătate românesc

Dr. Adriana Mihalaș, Secretar Colegiul Medicilor din Municipiul București, a declarat că, în ceea ce privește atragerea medicilor din diaspora în sistemul medical românesc, soluțiile trebuie să vină de la nivel guvernamental.

”La nivel guvernamental sigur că intervine Ministerul Sănătății, care nu poate lucra în afara corpului medical, în afara Colegiului Medicilor, care reglementează exercitarea profesiei de medic. Soluțiile nu trebuie să fie surogat, nu funcționează. Sunt foarte muți medici care au plecat în străinătate pe aceleași sume de bani, pe mult mai multă muncă, din cauza atmosferei în care lucrau în România, din cauza faptului că  nu se simțeau în siguranță. Procedurile și managementul spitalelor în care lucreazî în străinătate le asigură o siguranță”, a precizat Dr. Adriana Mihalaș.

Dr. Adriana Mihalaș a mai subliniat că medicii care vor să plece în străinătate reclamă birocratizarea extremă din sistemul de sănătate românesc.

”Trebuie să eliminăm birocrația extremă și omniprezența controalelor, în special în cazul medicilor de familie. Sunt controale așa zis tematice, cu toate tipurile de sancțiuni. Modul de abordare a sancțiunilor este foarte diferit în România față de ce se întâmplă în celelalte țări. Un control ar trebui să te învețe cum să nu greșești, cum să nu repeți greșeala. Ostilitatea sistemului este cuvântul cheie pe care mi l-au spus colegii medici din diaspora, cu care am vorbit”, a explicat Dr. Adriana Mihalaș.

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.