Dr. Adriana Pistol, despre cele trei scenarii posibile din valul 5 al pandemiei de COVID-19 și impactul asupra unităților sanitare

Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT), a detaliat miercuri în cadrul unei conferințe de presă de la Ministerul Sănătății cele trei posibile scenarii cu care am putea să ne confruntăm în valul 5 al pandemiei de COVID-19.

”Avem trei scenarii posibile de impact. Un scenariu, cel mai ușor, cel mai optimist, unul mediu și unul mai pesimist. Primul scenariu se referă la o rată de creștere a numărului de cazuri de 10% zilnic, care pleacă de la o transmisibilitate mai mare a tulpinii Omicron față de tulpina Delta, dar cu o rată mai mică de spitalizare, undeva la 5%, iar dintre aceștia 10% ar fi pacienți care s-ar interna în terapie intensivă. Al doilea scenariu pleacă de la aceeași rată de creștere zilnică de 6% pe care am observat-o la tulpina Delta, în schimb cu o nevoie de spitalizare mai mare, de peste 20%, și din nou 10% dintre aceștia ar putea avea nevoie de asistență în terapie intensivă. Iar cel de-al treilea scenariu este o asociere între cele două, respectiv un număr de cazuri zilnic care ar putea crește cu 10%, un număr de spitalizări de peste 20% care ar fi necesare și cu o rată de peste 10%, 1 din 8 pacienți, deci cam 12,5%, ar necesita terapie intensivă. Dacă vreounul dintre aceste scenarii se va petrece rămâne de văzut, dar pentru o bună pregătire este bine să ne uităm la scenariul cel mai rău astfel încât să putem să îi facem față”, a explicat dr. Adriana Pistol.

Rata de spitalizare în funcție de scenariu

Directorul CNSCBT a vorbit și despre impactul pe care îl va avea creșterea numărului de cazuri asupra ratei de spitalizare, în funcție de scenariu.

”Dacă se va petrece scenariul cel mai optimist, în care rata de spitalizare – deși numărul de cazuri crește exponențial – este mai scăzută, atunci vom atinge în ziua 37, respectiv 41, numărul de 25.000 de internări. Dacă se va petrece ceea ce este mai rău, ne va lua 27 de zile până vom umple 25.000 de paturi de spital”, a precizat dr. Adriana Pistol.

Situația paturilor ATI, în funcție de scenariu

Dr. Adriana Pistol a făcut, de asemenea, referite și la paturile ATI, în funcție de fiecare scenariu în parte.

”În ceea ce privește paturile de ATI, mergând pe aceleași scenarii, pe scenariul cel mai optimist în 33 de zile se vor ocupa 1.500  de paturi ATI, pe scenariul mediu în 26 de zile, iar pe scenariul cel mai rău în 20 de zile”, a mai precizat dr. Pistol.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.