Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național pentru Supravegherea și Controlul Bolilor Transmisibile (CNSCBT), a declarat miercuri că există posibilitatea ca la sfârșitul lunii ianuarie 2022 varianta Omicron să devină comunitară.
”Există posibilitatea ca undeva la sfârșitul lunii ianuarie, varianta Omicron să devină comunitară. Adică în cadrul anchetelor epidemiologice, în măsura în care nu descoperim o legătură epidemiologică cu un caz confirmat, cu un caz care a călătorit, atunci vom putea spune că tulpina Omicron a devenit comunitară”, a precizat dr. Pistol.
Specialistul nu a exclus nici infectarea unui număr mare de persoane într-un timp foarte scurt, ceea ce va avea un impact puternic atât asupra sistemului sanitar cât și asupra economiei.
”De asemenea, transmisibilitatea foarte ridicată cuplată cu o protecție mai scăzută a vaccinului chiar și la peroanele cu schemă completă duce la posibilitatea infectării unui număr mai mare de persoane într-o perioadă scurtă de timp. Și acest lucru va avea atât efecte directe, cât și efecte indirecte asupra sistemului sanitar. Ca impact direct, este foarte clar că există o mare probabilitate ca infectarea persoanelor vulnerabile, nevaccinate, din grupele de vârstă de peste 65 de ani să se petreacă într-un număr foarte mare. Totodată, chiar și în situația în care această tulpină Omicron nu ar avea același nivel de severitate cum l-a avut tulpina Delta capacitatea de răspuns a sistemului sanitar va fi oricum suprasolicitată și estimâm că va ajunge să fie cel puțin la nivelul care a fost înregistrat anul acesta, respectiv în luna octombrie. Ca impact indirect, infectarea masivă a populației chiar și cu forme ușoare poate determina un grad de absenteism foarte important cu afectarea atât a personalului sanitar care lucrează în unitățile sanitare și care ar trebui să îngrijească pacienții respectiv, de orice tip, dar nu în ultimul rând și absenteism de la locul de muncă al populației, care poate afecta economia întregii țări”, a mai explicat directorul CNSCBT.