Dr. Adriana Pistol: Subtipul de gripă se schimbă anual. Gripa aviară umană, rată de mortalitate extrem de mare

Dr. Adriana Pistol, directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), a declarat că tipurile de gripă nu se schimbă, iar ceea ce se schimbă anual este subtipul, respectiv varianta.

Dr. Adriana Pistol a dat exemplul pandemiei de gripă porcină din 2009, cu subtipul AH1N1, o combinație între un virus porcin și un virus uman.

“ Tipurile (n.r de gripă) sunt A,B sau C. Ceea ce se schimbă în gripă în fiecare sezon este subtipul. În fiecare sezon, se schimbă subtipul sau, mai exact, varianta. Întotdeauna, gripa cu un nou subtip înseamnă o combinație între cele două proteine de hemaglutinină și neuraminitază, care nu s-a mai văzut până în acel moment. Exemplul cel mai bun a fost al pandemiei cu subtipul AH1N1, o combinație între un virus porcin și un virus uman, care a avut loc în anul 2009. Acea tulpină este ceea ce face obiectul acestei prevederi, tulpină care la momentul descoperirii ei nu vom ști de la bun început, ce nivel de patogenitate are” , a declarat Dr. Adriana Pistol.

Afirmațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii publice organizată de Ministerul Sănătății, privind aprobarea Listei bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul acestora, la locația declarată de acestea sau, după caz, în unități sanitare sau în locații alternative atașate acestora, precum și a Listei unităților sanitare de bază în care se tratează persoanele bolnave.

Directorul Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a vorbit și despre gripa aviară care se poate transmite de la om la om.

“De exemplu, în China, acolo unde vedem destul de frecvent gripa aviară umană, anul trecut, am avut o mortalitate de 58%, respectiv s-au înregistrat 53 de cazuri, din care 38 au fost cu decese. Gripa aviară înalt patogenă este extrem de periculoasă pentru om, cu o rată de mortalitate extrem de mare”, a spus dr. Adriana Pistol.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.