Dr. Alin Nicolescu: Riscul de miocardită după vaccinarea anti-COVID, mult mai mic față de cel de după vaccinarea anti-varicelă

Dr. Alin Nicolescu, șef Secție Cardiologie Pediatrică din cadrul Spitalului Clinic de Urgență pentru copii ”Maria Sklodowska Curie” București, a declarat marți că, potrivit studiilor, riscul de miocardită post-vaccinare anti-COVID-19 este redus, de aproximativ 6 cazuri la un milion.

”Din punct de vedere al copiilor sănătoși și apropo de această miocardită, statistic vorbind riscurile nu sunt semnificative. Am citit mai multe studii făcute în America de Nord și în Australia, iar riscul de miocardită e undeva de 6 cazuri la un milion. O altă statistică făcută pe vaccinarea anti-varicelă arată un risc de 16 la un milion de a face o miocardită. Din fericire s-a constatat că formele acestea de miocardită sunt forme ușoare, nu sunt cu disfuncții sistolice severe, nu necesită un tratament extrem de agresiv și sunt foarte rapid reversibile. De asemenea, pericardita care este incriminată iarăși și în boala COVID și în vaccinare, riscul este mult mai mic, procentul este mult mai mic. Nu au fost forme severe, nu au necesitat o terapie de lungă durată, au fost forme reversibile care n-au necesitat nici măcar spitalizare ci doar controale periodice”, a declarat dr. Nicolescu în cadrul sesiunii de informare cu tema „Îmi vaccinez copilul – De vorbă cu specialiștii!” organizată marți de Guvernul României, Ministerul Sănătății, CNCAV și Colegiul Medicilor din România.

Din experiență proprie, medicul a precizat că ”în toată această perioadă nu am avut probleme cu copiii cu malformații cardiace chiar prin COVID trecând. Cei mari și vaccinați nu au avut nicio problemă cât am avut probleme cu tinerii sau adulții sănătoți care au venit cu așa numitele palpitații foarte frecvente la care nu am decelat o problemă cardiacă, mai mult o tulburare de anxietate sau un sindrom vegetativ.”

Pe de altă parte, medicul Alin Nicolescu a atras atenția asupra sindromului inflamator multisistemic.

”Nu trebuie ignorat acest sindrom inflamat multisistemic care dă afecțiuni coronariene și care poate să ducă la forme severe. Deci, întotdeauna trebuie să alegem riscul cel mai mic. În concluzie, COVID-ul este mult mai riscant decât vaccinarea. Există risc la cei cu hipertensiune pulmonară, la cianoză și la cei cu disfuncție sistolică severă, iar miocardita și pericardita atât de vehiculate sunt forme ușoare, reversibile, nu necesită spitalizare de lungă durată și nici tratament agresiv”, a mai precizat dr. Alin Nicolescu.

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.