Dr. Anca Coliță, managerul Institutului Clinic Fundeni, a declarat în cadrul conferinței-dezbatere ”Reorganizarea Sistemului Național de Transfuzie Sanguină: realități naționale și standarde europene” că sistemul de transfuzie sanguină ar trebui să funcționeze în permanență.
Dr. Anca Coliță a adăugat și faptul că sistemul de transfuzie trebuie reorganizat integral, însă în ceea ce privește ambele aspecte: partea care ține de donator și partea care ține de pacient, ambele fiind foarte dificile, în opinia sa.
”Din poziția mea de manager al Institutului Clinic Fundeni vă pot spune că anul trecut au fost administrate 40.000 de unități de sânge”, a spus Dr. Anca Coliță. Specialistul a atras atenția asupra faptului că nevoile în sistemul de transfuzie sunt compleze, și că nu se pot limita la produsele derivate din sânge.
Dr. Anca Coliță a vorbit despre faptul că există problema afecțiunilor acute care necesită susținere rapidă, cum sunt afecțiunile maligne și non maligne. Dr. Coliță a adăugat faptul că transplantul medular este imposibil de efectuat fără cantități uriașe de sânge. În același timp managerul IC Fundeni a vorbit și despre problemele pacienților cronici, a căror viață depinde de capacitatea medicilor de a efectua o substituție corectă de sânge.
”Contează ca sângele să fie la calitatea solicitată de afecțiunea respectivă”, a atras atenția Dr. Anca Coliță. În acest sens, ar trebui ca fiecare centru de transfuzie din spitale trebuie să dispună de capacitatea de a pregăti calitatea sângelui, făcând referire la personal pregătit și infrastructură de specialitate.
”Este nevoie de oameni care să facă aceste proceduri la orice oră din zi și din noapte”, a explicat Dr. Anca Coliță, specialist care lucrează de 25 de ani în hematologia pediatrică.
Dr. Anca Coliță a subliniat faptul că, pe lângă pacienții cu imunodeficiențe primare, sunt multe alte situații care necesită administrarea de imunoglobuline, așa cum este transplantul de organe solide și cel medular, sau o serie întreagă de afecțiuni autoimune.
”Există imunoglobuline specifice esențiale pentru transplantul hepatic de exemplu”, a precizat Dr. Coliță. În acest sens specialistul a spus că pacientul trebuie să primească urgent imunoglobuline specifice, și că este o reală problemă dacă acestea nu există.
Dr. Anca Coliță a explicat faptul că, lunar, la nivelul IC Fundeni, consumul de imunoglobuline nespecifice este de 750 de grame, iar de imunoglobuline specifice este de 900 de unități.
Managerul IC Fundeni a spus că trebuie găsite soluții pentru a eficientiza donarea, și de a crește disponibilitatea de a prelua omenii care vor să ajute, care vor să doneze sânge.