Dr. Andreea Moldovan: Resursa umană este una dintre principalele probleme ale sistemului medical românesc

Dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii,  a declarat că resursa umană este una dintre principalele probleme ale sistemului medical românesc.

”Suntem cu toții conștienți de numărul mare de cadre medicale, atât medici, cât și asistenți medicali, care au părăsit țara în ultimii ani și care nu au găsit condițiile care să îi facă se se întoarcă.  Pe lângă aceștia, avem un număr de personal medical care finalizează studiile în fiecare an și care nu își găsesc un loc de muncă ce să le ofere satisfacții și împlinire profesională. Sunt probleme reale, cu care ne confruntăm cu toții în fiecare zi”.

”Una dintre măsurile propuse de Ministerul Sănătății, aflată în curs de implementare, se referă la un proces de transparentizare a publicării posturilor vacante. astfel, putem impulisona generația nouă de personal medical, dar și pe cei care au plecat în străinătate, să știe ce ofertă avem la nivel național și pe ce locuri ar putea să se întoarcă în țară”, a subliniat secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Dr. Andreea Moldovan a mai precizat că este extrem de importantă profesionalizarea managementului serviciilor de sănătate.

”Este esențial ca cei care ocupă poziții de conducere să aibă o pregătire adecvată, tocmai pentru a fi siguri că în posturi de decizie sunt oameni care pot lua decizii atît din punct de vedere medical, cât și economic sau uman”, a precizat dr. Andreea Moldovan.

”Acolo unde infrastructura permite, dorim să creăm circuite separate pentru pacienți COVID, pentru pacienți non COVID, dar și pentru zona tampon. Este extrem de important ca toți pacienții să aibă acces la servicii medicale. Pentru pacienţii COVID imaginăm acele circuite separate în spitale care să aibă secţie de ATI la îndemână, care să aibă capacitatea de a oferi terapie cu oxigen în mod adecvat, de asemenea, să aibă capacitatea de a oferi investigaţii radiologice sau de laborator prompte, de care să ne putem servi ori de câte ori este nevoie la un pacient despre care ştim că poate fi extrem de instabil, astfel încât imaginăm aceste circuite COVID în spitale unde infrastructura o permite, unde există servicii pluridisciplinare care pot să îngrijească pacientul COVID prin prisma şi a altor afectări care pot să apară în cadrul infecţiei COVID şi care să ofere o posibilitate de investigaţie corectă a acestor pacienţi”, a explicat dr. Andreea Moldovan.

Secretarul de stat a menţionat că reprezentanţii Ministerului Sănătăţii doresc să nu se mai înregistreze situaţii în care pacientul non-COVID să fie nevoit să meargă într-o altă localitate pentru că spitalul din zona unde locuieşte e destinat celor COVID.

”Nu trebuie să uităm impactul pe care anul trecut l-a avut asupra pacienților non COVID, care, de multe ori, au fost discriminați , în sensul în care accesibilitatea la servicii medicale a fost deficitară, dublată și de teama pacienților de a se prezenta la unitățile medicale”, a mai spus secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii.

Declarațiile au fost făcute în cadrul webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!”, eveniment organizat în premieră de Colegiul Medicilor din Municipiul București.

Manifestare și-a dorit să evidențieze rolul medicului în sistemul de sănătate și faptul că medicul este o resursă cheie în sistemul sanitar, dar și faptul că, în prezent, medicina românească se confruntă cu un deficit important de medici.

Totodată, evenimentul a adus în atenție încă o dată presiunea mare care este pusă, în general, pe medici, dar mai ales astăzi, la un an de pandemie COVID-19, când cel puțin anumite specialități medicale au fost suprasolicitate în acest context epidemiologic și mulți medici au ajuns la epuizare. Cu toate acestea, nu au dat înapoi și au rămas prezenți pe frontul acesta al luptei cu virusul SARS-CoV-2, în prima linie.

Producția video& Managementul logistic al webinarului ”Medicul, resursa cheie în sănătate! Unde suntem? Ce deficit de personal avem? Limite de competențe. Medicina românească la 1 an de pandemie!” a fost asigurat de Sănătatea Press Group.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.