Dr. Andreea Moldovan: Suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul cazurilor de tuberculoză activă

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, dr. Andreea Moldovan, a declarat că suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul cazurilor de tuberculoză activă, pe un loc mai mult decât fruntaș în ceea ce privește cazurile la copii și la pacienții cu alte afecțiuni cronice, ceea ce face ca această boală să fie o problemă de sănătate publică cu aspect național.

„Suntem pe primul loc în Europa în ceea ce privește numărul cazurilor de tuberculoză activă, pe un loc mai mult decât fruntaș în ceea ce privește numărul de cazuri de tuberculoză la copii și la pacienții cu alte afecțiuni cronice, aici referindu-mă și la infecțiile HIV sau alte tipuri de afecțiuni cronice pe care se pliază și infecția cu bacilul Koch, ceea ce ne face să fim mai mult decât atenți la acest aspect, pentru că este o problemă de sănătate publică cu aspect național”, a declarat secretarul de stat în Ministerul Sănătății.

Dr. Andreea Moldovan a mai spus că epidemia silențioasă de tuberculoză este una dintre cele mai de temut epidemii avute în supraveghere și în observație, pentru că afectează de cele mai multe ori persoane vulnerabile din punct de vedere al stării de sănătate sau al condițiilor socio-economice din care provin, astfel încât și accesul la diagnostic și tratament poate să fie de multe ori dificil sau întrerupt.

„De asemenea, eficacitatea tratamentului poate să nu fie întotdeauna cea dorită. Să ne gândim și la interacțiunile medicamentoase. Să nu uităm că avem de-a face de multe ori de o infecție cu un bacil multirezistent care ne pune probleme mari de diagnostic”, a adăugat reprezentantul Ministerului Sănătății.

Secretarul de stat dr. Andreea Moldovan a mai spus că există proiecte în derulare care încep să funcționeze și își arată efectele benefice, atât în ceea ce privește screeningul pacienților, cât și terapia acestora.

Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței online „Breaking News în TB. Pacientul cu tuberculoză în timpul pandemiei de COVID-19”, eveniment organizat în contextul Zilei mondiale a Tuberculozei.

Conferința a fost organizată de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Capitală, fiind transmisă online de conferințe-LIVE.ro, un proiect Sănătatea Press Group.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.