Dr. Arafat, despre necesitatea testului RT-PCR negativ şi a carantinei, pentru cei care se întorc din zonele de risc

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), dr. Raed Arafat, a declarat, referitor la cei care se întorc în România din zonele galbene cu risc epidemiologic, că există deja abordarea şi a prezentării unui test RT-PCR negativ şi a carantinei, pentru a se împiedica circularea tulpinelor noi de SARS-CoV-2 în mod intens în Europa, până vom avea vaccinarea avansată.

„Este o chestie de cumpărat timp, în final. Vaccinarea merge, dar nu avem suficienţi vaccinaţi. Dozele vin, dar întârzie unele dintre ele şi nu este greşeala nici a României, nici a unei ţări. Toate Europa se confruntă cu întârzierea livrării dozelor, şi atunci, una dintre soluţiile care se recomandă de către INSP (…), este o hotărâre pentru a împiedica răspândirea tulpinei noi să intre în ţară”, a spus şeful DSU.

Acesta a precizat că acest lucru este necesar mai ales în condiţiile  redeschiderii şcolilor.

„Vin copii cu tulpină nouă, intră în şcoală fără carantină, înseamnă că şcoala respectivă este plină până descoperim ce este în ea. Este normal ca din zonele galbene să fim mai protectivi”, a precizat Arafat.

În acelaşi timp, el a spus că cei care sunt vaccinaţi sau au trecut prin boală nu vor fi obligaţi să intre în carantină.

„Acolo rămân aceleaşi reguli care au fost şi până acum. Cei vaccinaţi sunt scutiţi dacă au a doua doză şi au trecut zece zile de la a doua doză. Şi cei care au trecut prin boală în ultimele 90 de zile sunt scutiţi”, a explicat dr. Raed Arafat.

 

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.