Dr. Arafat: Prefecturile, la propunerea DSP-ului, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor

Prefecturile pot aproba carantinarea, la propunerea DSP-ului, a unor zone din județul lor, potrivit noului proiect de lege care prevede carantinarea și izolarea. Acest lucru se va realiza prin comitetele județene pentru situații de urgență.

”Prefecturile, prin comitetele județene pentru situațiile de urgență, la propunerea DSP-ului, pot aproba carantinarea unor zone din județele lor și atunci ordinul se emite cum s-a făcut până acum, prin ordinul comandantului națiunii. Dar nimeni nu i-a decizia singur”, a declarat dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, în cadrul unei conferințe de presă.

”Prin excepție, în cazul în care într-o situație individuală un medic constată riscul de transmitere a unei boli infecto-contagioase, cu risc de transmitere comunitar, și aici vorbim mai ales dacă vine cineva cu o boală care nu este bine identificată, dacă este o boală care se suspicionează să fie ceva foarte contagios, foarte riscant pentru populație, de exemplu vine cineva dintr-o zonă endemică cu o boală, cu o problemă pe care noi nu o avem în România și apare într-un spital din țara noastră și medicul sesizează că poate să fei vorba de această boală, el poate decide izolarea unității respective și informează direcția de sănătate publică județeană sau a Municipiului București. Medicul nu trebuie să aștepte ca ministrul să emită un ordin de izolare pentru aceste boli și chiar dacă nu este risc, medicul poate să ia această decizie până se iau măsurile la nivel zonal sau național”, a subliniat dr. Arafat.

 

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.