Dr. Beatrice Mahler-Boca, despre ce a dus la scăderea incidenței tuberculozei: România are, în primul rând, o strategie națională care a fost respectată

„Scăderea incidenței este un lucru bun pentru România, este direcția în care dorim să mergem. Înseamnă un număr mai mic de cazuri raportate și un număr mai mic de cazuri depistate”, a declarat dr. Beatrice Mahler-Boca, managerul Insitutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, pentru Sănătatea Press Group,  după publicarea raportului Organizației Mondiale a Sănătății.

Dr. Beatrice Mahler-Boca a precizat și ce motive crede că au dus la scăderea incidenței.

„România are, în primul rând, o strategie națională care a fost respectată, are o rețea de tuberculoză cu profesioniști bine pregătiți și investițiile, care, nu au fost puține în ultima perioadă, din partea Fondului Global și a proiectelor norvegiene, au dus la creșterea metodelor de diagnostic de laborator, ceea ce a permis o diagnosticare rapidă a pacienților și accesul la tratament, dacă vorbim de tuberculoza multidrog rezistentă. Dacă vorbim de tuberculoza sensibilă, a fost important accesul gratuit la tratament, finanțat de către statul român”, a spus managerul Institutului „Marius Nasta”.

 

Proiecte în implementare

 

Lupta contra tuberculozei merge mai departe în România. O serie de proiecte sunt implementate de Institutul „Marius Nasta”, în cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei. Se dorește atât continuarea trendului de scădere a incidenței, cât și controlul și tratamentul eficient al cazurilor depistate.

„Primul se adresează formării personalului medical, pentru că tuberculoza înseamnă metode noi de diagnostic și metode noi de tratament. Dacă, în urmă cu zece ani, tratam tuberculoza cu cinci tuberculostatice, astăzi numărul lor a crescut foarte mult, vorbim de peste 20 de medicamente, pe care trebuie să le asociem în scheme diferite”, a precizat managerul Institutului „Marius Nasta”.

Un alt proiect important este cel de screening al tuberculozei.

„Vom screena peste 75.000 de persoane aflate în categorii de risc, din cauza utilizării de droguri sau din lipsa adăpostului, cât și persoane care au domiciliul departe de serviciile medicale oferite de oraș”, a explicat dr. Mahler-Boca.

Un al treilea proiect vizează profil genetic al tulpinilor TBC care circulă pe teritoriul României

„Este un proiect european în care realizăm o mapare a tulpinilor de tuberculoză multidrog rezistentă, astfel încât vom ști exact dacă tuberculoza pe care o diagnosticăm în România este o tulpină a noastră, a românilor, sau este o tuberculoză care a ajuns dintr-un alt stat al Europei”, a declarat managerul.

 

Ce urmează

 

Un alt proiect în lupta contra tuberculozei vizează toaate laboratoarele de diagnostic al  TBC din România. Și urmează să fie implementat.

„Un proiect pe care vrem să îl semnăm cât mai repede este viitorul proiect norvegian, care înseamnă o completare a echipamentului de laborator de diagnostic rapid a tuberculozei în toate laboratoarele care fac acest lucru în România și completarea metodelor moderne de diagnostic genetic al tuberculozei”, a precizat dr. Beatrice Mahler-Boca.

 

Ce arată raportul Organizației Mondiale a Sănătății

 

Între 11.000 și 15.000 de cazuri de tuberculoză s-au înregistrat în România în 2018, potrivit estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății. Aceasta înseamnă o incidență cuprinsă între 58 și 79 la 100.000 de locuitori. Incidența este în scădere în țara noastră.

Incidența tuberculozei rezistente și multidrog rezistente a fost cuprinsă între 2,9 și 4,5 la 100.000 de locuitori.

La nivel mondial, mai  multe persoane au primit tratament pentru tuberculoză în 2018 decât în trecut, în specială datorită detectării și diagnosticării îmbunătățite. Astel, anul trecut, 7 miliarde de oameni au fost diagnosticați și tratați pentru tuberculoză, față de 6,4 milioane în 2017, ceea ce i-a permis lumii să facă pași către transformarea în realitate a declarației politice a ONU privind tuberculoza.

Mai multe detalii puteți citi aici.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.