Dr. Beatrice Mahler, despre infectarea cu SARS-CoV-2 în interiorul familiilor. De ce unii membri ai familiei fac COVID-19 și alții nu, deși stau în aceeași casă?

De la debutul pandemiei, în 2020 și până în prezent, știm că noul coronavirus este extrem de contagios, răspândindu-se cu rapiditate. Totuși, se poate întâmpla ca unele persoane din interiorul familiei să contacteze virusul și să aibă COVID-19, în timp ce aletele, din aceeași locuință, să rămână negativi.

Managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, șef lucrări doctor Beatrice Mahler a explicat, într-o intervenție la un post de televiziune, că sunt două situații în care acest  aspect a fost semnalat, fiind vorba fie de persoane asimptomatice, care nu sunt testate în baza definiției de caz, fie de persoane cu o imunitate mai bună, care să permită ca această infecție să nu se producă în corpul lor.

„Pe de o parte, putem avea persoane care nu dezvoltă simptome ale bolii și atunci, cel puțin conform definiției de caz, ele nu sunt testate și practic, nu depistăm cazul pozitiv pentru că el nu s-a testat. Dar există și posibilitatea ca persoanele respective să aibă o imunitate bună, o imunitate de moment care să permită ca această infecție să nu se producă în corpul lor. Sunt studii în acest sens, nu sunt date publicității, dar se ridică problema unui sistem imunitar eficient”, a explicat dr. Beatrice Mahler.

Nu trebuie să ne bazam doar pe sistemul imunitar

Medicul Beatrice Mahler a explicat faptul că sistemul imunitar nu este o constantă permanentă în viața oamenilor, iar aceștia nu trebuie să se bazeze doar pe imunitatea naturală în lupta cu noul coronavirus.

„Ce trebuie să reținem, însă, este că sistemul imunitar nu este constantă permanentă în viața noastră, el variază foarte mult în funcție de factori externi, de stres, de modul în care ne alimentăm, de respectarea orelor de somn. Dacă aceste lucruri se modifică de la o săptămână la alta, și răspunsul imun al organismului nostru față de orice boală, față de orice infecție se modifică. Prin urmare, nu trebuie să ne bazăm pe imunitatea naturală, ci trebuie să găsim soluții – și vaccinul este o soluție – să stimulăm imunitatea și să ajutăm formarea de anticorpi în organism specifici bolilor cu care riscăm să ne întâlnim”, a explicat dr. Beatrice Mahler, potrivit sursei citate.

Managerul Institutului „Marius Nasta” spune că și cantitatea de particule care ajunge în organism contează foarte mult.

„Într-adevăr, acolo unde există o expunere la un mediu în care cantitatea de virus este foarte mare, riscul de boală este mult mai mare. De aceea, este extrem de important, atunci când suntem la locul de muncă sau într-o încăpere, ferestrele să fie permanent deschise, ventilația să fie adecvată, pentru că o ventilație adecvată scade riscul de infecție. Sigur, la această ventilație adecvată să se adauge și spălatul mâinilor și purtarea măștilor. Dar acel ‘curent’, cum îl cunoaștem popular, de fereastră/ușă deschisă și de care ne ferim, în acest caz, atunci când vorbim de boli cu transmitere aeriană, este o soluție eficientă de prevenție”, a atras atenția dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.