Dr. Călin Bumbuluț: Asistența medicală primară se confruntă cu trei probleme majore la acest moment

Dr. Călin Bumbuluț, vicepreședinte al Colegiului Medicilor din România (CMR), a declarat, vineri seară, că asistența medicală primară se confruntă cu trei probleme majore la acest moment.

”Una dintre aceste probleme este vârsta medicilor de familie. Aproape 50% dintre medicii de familie din România au vârsta peste 60 de ani. Cifra exactă la acest moment este de 47,5%, dar după ce vom primi datele de la Casele de Asigurări din județe, pentru că acolo este sursa de informare în primul rând în ceea ce privește contractele cu medicii de familie, vom constata probabil că această cifră este mai mare și poate chiar depășește 50%. În doar trei ani, grupa de medici cu vârste între 65 și 70 de ani s-a dublat și a ajuns la peste 17, 5%”, a precizat dr. Călin Bumbuluț.

”Ceea ce este înspăimântător este că sub 1,5%  dintre medicii de familie din România au sub 35 de ani”, a atras atenția vicepreședintele CMR.

”Este evident, așadar, pentru toată lumea că întinerirea sau înlocuirea medicilor care ies la pensie este iluzorie în acest moment”, a explicat dr. Călin Bumbuluț .

O altă problemă o reprezintă numărul medicilor de familie din România.

”Dacă în vremurile bune ale acestei specialități,  în urmă cu 10 ani, erau peste 12.500 de cabinete în contract cu Casele de Asigurări, acum ne aflăm undeva sub 10.700 și această tendință de scădere se menține în continuare”, a mai spus dr. Călin Bumbuluț.

Cea mai importantă problemă ”care arată gravitatea în care se află medicina de familie este subfinanțarea cronică a acesteia, care s-a accentuat în ultimii doi ani de pandemie”, a subliniat vicepreședintele CMR.

”Multe dintre achizițiile necesare au fost făcute din banii proprii ai cabinetelor, fără aproape niciun sprijin din partea admnistrației, al Casei de asigurări sau al altor organisme reprezentante ale statului”, a mai afirmat dr. Călin Bumbuluț.

 

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.