Dr. Cătălin Apostolescu, medicul de gardă în noaptea producerii incendiului la Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, trage un semnal de alarmă, afirmând că lipsa personalului sanitar este o problemă mare în sistemul de sănătate, resimțită mult mai acut în timpul pandemiei de COVID.
„Mă refer în primul rând la lipsa personalului mediu și auxiliar. Un medic nu poate să lucreze singur, are nevoie de o echipă lângă el, de o echipă competentă și completă. Am fost puși în situația să intrăm în zona contaminată, din cauza specificului situației COVID, cu echipe de asistente și infirmiere mult reduse. Nu le putem ține ore, un schimb întreg în aceleași costume de protecție. Asta s-a văzut în calitatea actului medical. Una este să ai o asistentă la patru-cinci-șase bolnavi, și alta este să o ai la zece bolnavi. Este evident că nu va mai putea fi la fel”, a declarat dr. Cătălin Apostolescu.
Potrivit acestuia, o altă problemă pe care a întâmpinat-o a fost suprasolicitarea spitalelor din linia întâi, care a trebuit să preia un număr foarte mare de pacienți, din ce în ce mai gravi, „pentru care nu am avut soluții medicale, în marea majoritate a cazurilor”.
Declarațiile au fost făcute în cadrul conferinței-dezbatere „Spitalele din România ÎNCOTRO? Actul Medical vs. Infrastructură”, organizat de Colegiul Medicilor din România, în contextul tragediei incendiului de la Institutul „Matei Balș”, care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute.
Manifestarea se desfășoară sub conceptul „CMR în DIALOG”, ce își propune să devină o platformă de discuții la nivel național, prin organizarea unei serii de evenimente împreună cu principalele instituții și actori implicați în sistemul de sănătate . pe cele mai importante teme pentru dezvoltarea profesiei medicale și a sistemului medical românesc. Managementul logistic și comunicarea aferente proiectului din partea CMR sunt asigurate de Sănătatea Press Group.