Dr. Cătălin Apostolescu: Niciun produs medical și nici vaccinurile nu oferă o protecție 100% pe o masă foarte mare de oameni

Dr. Cătălin Apostolescu, medic infecționist, manager Institutul Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a declarat, joi seară, că niciun produs medical și nici vaccinurile nu oferă o protecție 100% pe o masă foarte mare de oameni.

”Permanent vor exista persoane care nu vor îndeplini toate condițiile pe care le presupune protecția cea mai bună. Fie că suferă de boli cronice, fie că au un grad de imunosupresie, fie că nu reușesc să-și învețe limfocitele să producă un răspuns corespunzător, întotdeauna vor exista persoane care, deși vaccinate, nu vor fi protejate. În al doilea rând, varianta Omicron are niște mutații care o fac să nu fie complet acoperită de vaccin. Urmare, nu ne miră faptul că dintre cei vaccinați, se pot infecta. Dar trebuie subliniat că: replicarea virală este mai puțin intensă și are o durată mai scurtă la cei vaccinați și, doi, o formă mai ușoară de boală”, a precizat dr. Cătălin Apostolescu.

”După ce se termină valul epidemic și intrăm într-o zonă de calm, evident că nu are sens să facem vaccin din șase în șase luni”, a afirmat medicul.

”Va trebui să ne gândim din timp dacă vom face un calendar de vaccinare anual anti-SARS-CoV-2 sau nu. Dar acum, când avem peste 30.000 de cazuri de infectare pe zi, este bine să îi vaccinăm pe toți cei care sunt eligibili pentru vaccinare, chiar dacă au trecut doar patru luni de la a doua doză”, a explicat dr. Cătălin Apostolescu.

În România nu avem anticorpi monoclonali activi pe varianta Omicron 

Dr. Cătălin Apostolescu a subliniat că, la acest moment, În România nu avem anticorpi monoclonali pe varianta Omicron.

”Trebuie știut că sunt mai multe tipuri de anticorpi monoclonali. Unii care merg pe varianta Delta, unii care merg pe varianta Omicron. În momentul de față, noi nu avem în România anticorpi monoclonali care să fie activi pe varianta Omicron”, a mai transmis dr. Cătălin Apostolescu.

Declarațiile au fost făcute în cadrul dezbaterii ”Impactul populațional al variantei Omicron și recuperarea Post COVID-19”, organizată de Colegiul Medicilor din România (CMR) și postul public de televiziune.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.