Dr. Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului Național de Boli Infecțioase ”Matei Balș” din Capitală a declarat că este împotriva secvențierii de rutină și că o astfel de procedură trebuie realizată doar atunci când situația o impune.
”Secvențierea se face atunci când testul de amplificare din cadrul PCR-ului se observă anumite mutații suspecte. (…) Secvențierea este cea mai de vârf metodă, evident că este costisitoare, testele pot depăși 500 de europe probă și ai nevoie de oameni care să le facă. (…) În Institutul Matei Balș s-au făcut până acum aproximativ 30 de secvențieri și mai sunt câteva în lucru. (…) Secvențierea trebuie făcută atunci când specialiștii în domeniu consideră că este necesară. Sunt împotriva secvențierii de rutină și a modei de a cere secvențierea de acum”, a declarat dr. Cătălin Apostolescu în cadrul unor declarații de presă.
Purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș” a spus că este de așteptat să mai apară și alte mutații ale virusului SARS-CoV-2. Întrebat dacă, în acest context, este nevoie și de alte vaccinuri, dr. Apostolescu a precizat: ”Depinde cum vor fi noile mutații, dacă vor oferi rezistență la vaccin probabil că vom avea nevoie de alte vaccinuri. Dacă noile mutații nu oferă rezistență, atunci nu o să avem nevoie.”
În ceea ce privește protocoalele privind tulpina britanică și modul de gestionare a pacienților identificați cu această tulpină, dr. Apostolescu a subliniat: ”Nu este atât de important să știm câte persoane sunt infectate cu noile tulpini, dacă mă refer strict la tulpina britanică. La această tulpină nu se modifică protocoalele nici clinice, nici cele de prevenire ale virusului. (…) Până în momentul de față, dovezile clare sunt că tulpina britanică este doar mai contagioasă. (…) Un astfel de pacient (n.r. – cu mutații ale virusului) trebuie izolat față de ceilalți pacienți pentru că interesul nostru este să nu lăsăm această tulpină să se răspândească. Pe de altă parte, în momentul prezentării la spital a unui astfel de pacient e posibil să fie deja un moment tardiv pentru izolare pentru că el deja a fost liber și a apucat să răspândească virusul înainte să se prezinte la spital.”
Întrebat dacă un pacient infectat cu tulpina obișnuită s-ar putea infecta și cu tulpna britanică, dacă intră în contact cu un pacient infectat cu noua tulpină, purtătorul de cuvânt al Institutului ”Matei Balș” a explicat: ”Este greu de crezut, pentru că fiecare nouă tulpină în momentul în care începe să se replice într-un organism practic nu permite altora să pătrundă în același organism. Încă nu avem dovezi despre coinfecții și cu vechea și cu noua tulpină.”