Dr. Cătălina Poiană: În cancerul pulmonar este foarte importantă existența tumor board-ului

Colaborarea dintre specialitățile medicale care sunt implicate în managementul cancerului pulmonar, de la diagnostic, până șa tratament este foarte importantă pentru pacient. De aceea este nevoie de tumor board-uri, consideră dr. Cătălina Poiană, președintele Colegiului Medicilor București.
“Medicina trebuie centrată pe pacient. În cancerul pulmonar, consider foarte important existența tumoar board-ului, a colaborării multidisciplinare, dar trebuie făcute eforturi ca această colaborare să se realizeze instituțional să trecem de la colaborarea între medici de la nivel individual la o colaborare profesionistă reglementată. Noi, medicii suntem în prima linie alături de pacienți și sunt convinsă că fiecare dintre noi își dorește un management cât mai eficient pentru pacientul său, dar acest management al pacientului trebuie să se realizeze într-un sistem de sănătate care să ajute atât pacientul cât și medicul”, a declarat dr. Cătălina Poiană la Forumul Managementului Cancerului Pulmonar.
Medicul a mai explicat că respectarea ghidurilor și protocoalelor din sănătate contribuie la un act medical de calitate.
“Stiu că pacientul înțelege medicul ca și exponent al sistemului de sănătate, dar sistemul de sănătate înseamnă infrastructură, dotări, reglementări, care trebuie să fie gândite pentru pacient și să vină în sprijinul medicului astfel încât acesta sa realizeze un act medical foarte bun cu respectarea ghidurilor și protocoalelor aplicabile. Sunt total pentru respectarea ghidurilor și protocoalelor. În cancer timpul înseamnă viață”, a adăugat Cătălina Poiană.

Forumul Managementul Cancerului Pulmonar 2020, un proiect în premieră, a fost organizat de Sănătatea Press Group împreună cu Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” și Institutul Oncologic „Prof. dr. Alexandru Trestioreanu” București, sub egida Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României.
Au participat, medici, pacienți, reprezentanți ai societății civile, autorități, care au răspuns pozitiv la această inițiativă, care și-a propus crearea unei platforme de discuții între toți factorii implicați în problematica acestei boli grave în România, pentru identificarea unor soluții menite să contribuie la îmbunătățirea managementului cancerului pulmonar, în relație cu prevenția, diagnosticarea, tratamentul și controlul afecțiunii, în condițiile provocărilor determinate de diagnosticarea bolii, de regulă, în stadii avansate și accesul întârziat la investigații de specialitate și tratament.

 

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.