Dr. Cristian Dan: Echipa pluridisciplinară ar putea contribui la reducerea riscului de amputație cu până la 75%

Dr. Cristian Dan, medic primar Chirurgie generală , a declarat că mai mult de jumătate dintre amputațiile netraumatice în România sunt întâlnite la persoanele cu diabet zaharat și că o echipă pluridisciplinară ar putea reduce riscul amputațiilor cu până 75%.

”60% dintre amputațiile neutraumatice sunt întâlnite la persoanele cu diabet zaharat. Trebuie să avem o imagine foarte clară a situației, atât noi ca medici cât și pacienții. Dezvoltarea neuropatiei diabetice și arteriopatiei duce la scăderea sensibilității și la o vindecare defectuoasă, care generează traumatisme mai ales dacă țesutul este afectat. Prin urmare, orice pacient care observă o modificare a sensibilității sau un traumatism minor trebuie să se prezinte la medic. (…) Numărul amputațiilor la 100.000 de persoane cu diabet zaharat în Europa este de 250. În România numărul de amputații este de trei ori mai mare față de media europeană și de 16 ori mai mare față de numărul de amputații din Finlanda la 100.000 de persoane cu diabet zaharat. (…) Cel puțin 500 de amputații ar putea fi prevenite dacă România ar urma protocoalele din țările europene unde există podiatri”, a declarat dr. Cristian Dan.

De asemenea, dr. Cristian Dan a mai spus că 85% dintre amputațiile la persoanele cu diabet zaharat au ca eveniment inițial un ulcer al piciorului, iar 25% dintre bolnavii cu diabet zaharat dezvoltă ulcer la picior. Anual, 1-4% dintre persoanele cu diabet zaharat dezvoltă un nou ulcer la picior. În același timp, 10-15% din ulcerele piciorului diabetic nu se vindecă, 25% dintre ulcerele care nu se vindecă duc la amputație. Prin urmare, echipa pluridisciplinară ar putea contribui la reducerea riscului de amputație cu până la 75%, iar educația adecvată ar putea preveni cu până la 50% cazurile de ulcer al piciorului diabetic.

Declaraţiile au fost făcute în cadrul conferinţei online „Piciorul Diabetic și Amputațiile. Spune STOP! Acționează ACUM!”.

Tematica ediției din acest an se concentrează pe implicațiile COVID-19 în managementul piciorului diabetic pentru a trage un puternic semnal de alarmă cu privire la importanța fundamentală a „ACUM” în ceea ce înseamnă acordarea îngrijirii de specialitate persoanelor cu picior diabetic. Aceasta, în condițiile în care în 2020, anul în care a izbucnit pandemia de COVID-19, numărul de amputații atribuite diabetului zaharat a crescut, ca urmare a întârzierii în diagnostic și tratament, potrivit specialiștilor.

Datele arată că numărul de amputații la persoanele cu diabet zaharat și picior diabetic, în România, în perioada 2015-2019, a crescut cu aproximativ 25%, fiind realizate în total peste 40.000 de amputații în acest interval.

Dintre acestea, 40% s-au făcut la persoane cu vârste cuprinse între 60 și 69 de ani, peste 30%, la persoane peste 70 de ani, aproximativ 18%, la pacienții din intervalul de vârste 50-59 de ani, respectiv 5% la pacienți cu vârste între 30 și 49 de ani.

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.